Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vector W8 je úžasná vzpomínka na přelom 80. a 90. let. Jeden kus zamířil do aukce

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli jste vyrůstali v 80. nebo 90. letech a máte hodně peněz, možná jsme našli neotřelý způsob, jak si mládí stylově připomenout. Co takhle koupit si exotický supersport?

Ale zapomeňte na Ferrari či Lamborghini, máme tu stroj jiné automobilky - Vector. Tahle americká firma s kořeny v 70. letech se snažila konkurovat právě zavedeným výrobcům sportovních vozů.

Jedním z pokusů byl i model W8 Twin Turbo, který se vyráběl v letech 1989 až 1993. Za tu dobu však vzniklo jen 22 kusů, z nichž by 17 mělo být zákaznických. Jde tedy o hodně vzácné auto.

A rozhodně je také zajímavě vypadající. Design měl být inspirován Alfou Romeo Carabo a vzhledem tehdejších proudových stíhaček. V konstrukci se pak uplatnily materiály a technologie právě z leteckého průmyslu. Karoserie byla převážně z uhlíkových vláken a kevlaru.

O pohyb se staral vidlicový osmiválec o objemu šest litrů, doplněný o dvě turbodmychadla. Výrobce uváděl výkon 466 kW, nejvyšší točivý moment 880 N.m a schopnost zrychlit z klidu na 60 mil v hodině (97 km/h) za 3,9 sekundy. Předpokládaná maximální rychlost měla činit 389 km/h. Zvláštní je, že jedinou možností pro W8 byla třístupňová automatická převodovka.

Jak už bylo poznamenáno, Vector W8 je vzácné auto. Takže když se jeden z dochovaných kusů objeví někde na prodej, je to událost.

Fialový exemplář, který se dostal do nabídky RM Sotheby’s, si první majitel objednal v roce 1989, dočkal se ho však až v roce 1991. Od té doby vůz najezdil jen 3.650 km a je prý jako nový. Uvnitř najdeme sedadla Recaro, klimatizaci a CD přehrávač s měničem pro 10 disků.

RM Sotheby’s odhaduje, že auto prodá za sumu mezi 300.000 a 450.000 dolarů, což je v přepočtu 6,8 až 10,2 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme