Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Verdikt v kauze kradených součástek do Škodovek padne v pondělí 20. ledna

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Podmíněný trest v dolní hranici pětileté trestní sazby požaduje státní zástupkyně v kauze majitele autovrakoviště na okraji Prahy, jenž podle obžaloby obchodoval se stovkami kradených součástek do vozů Škoda.

Obžalovaný vinu odmítá a jeho advokáti navrhují zproštění obžaloby. Vyplynulo to ze závěrečných řečí u Okresního soudu v Kladně, který dnes měl původně vynést rozsudek. Kvůli složitosti případu verdikt odložil na 20. ledna.

Pětačtyřicetiletý podnikatel z Kladenska podle spisu prodal stovky součástek, které pocházely z kradených škodovek. Většinou šlo o řídicí jednotky k airbagům, sedadla, autorádia a podobné díly. Vedle prodeje byly náhradní díly použity k přestavbě havarovaných automobilů z Británie, u nichž se muselo vyměnit řízení z pravé strany na levou.

Podle spisu neměl obžalovaný ani jeho spolupracovníci výuční list nebo oprávnění k těmto pracím, a tak byly přestavěné vozy velmi nebezpečné. „Byli to zedníci a nikoli mechanici nebo opraváři,“ uvedla státní zástupkyně Nina Brozová. Jednomu kupci se třeba údajně stalo, že mu při vyjíždění z garáže vybouchl airbag do obličeje. Podnikatel je souzen i proto, že podle spisu v Británii kupoval havarované škodovky, jež opravil pomocí kradených součástek a pak je prodával přes autobazary nebo známé.

Soud se kauzou zabývá od dubna 2013 a řešil zejména cenu součástek a výši způsobené škody. Zatímco soudem stanovený znalec jejich hodnotu odhadl na více než 1,3 milionu korun, znalec obhajoby je vyčíslil na necelých 800.000. V dalším posudku znalci stanovili tržní cenu prodaných dílů, která se pohybovala od 340.000 do 470.000 korun.

Podle Brozové se před soudem prokázala vina podnikatele obžalovaného z trestných činů podílnictví, legalizace trestné činnosti a neoprávněného podnikání. Kvůli délce trestního řízení a postupnému snižování způsobené škody při dokazování u hlavního líčení požaduje trest podmíněný, zákaz činnosti v oboru prodeje automobilů a peněžitý trest ve výši 250.000 až 300.000 korun.

Podle advokátů se vina obžalovaného neprokázala. Namítali, že se soud nezabýval tím, jestli jejich klient mohl vědět o tom, zda součástky z jeho autobazaru pocházejí z trestné činnosti. „Kdybych věděl, že díly pocházejí z trestné činnosti, nikdy bych je nevykoupil,“ řekl soudu obžalovaný.

Policie případ odhalila před více čtyřmi lety, kdy zatkla čtyři podezřelé. Dva byli odsouzeni už dříve za jinou trestnou činnost a trest si odpykali. Trestní stíhání třetího podezřelého bylo zastaveno kvůli procesnímu pochybení policie, kvůli němuž nemohly být u soudu použity nejdůležitější důkazy. Soudní spis se při hlavním líčení rozrostl na 5300 stran. V případu figuruje asi sedmdesát poškozených.

Kauzu doprovázejí i kuriózní případy krádeží automobilů, z nichž obžalovaný následně součástky prodával. Jedno z aut patřilo bývalému kladenskému státnímu zástupci a ukradeno mu bylo ve dne před budovou zastupitelství, když byl žalobce v práci.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)