Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Větší Renault Austral už se rýsuje. Ponese jméno Espace?

David Bureš
Diskuze (18)

Technika nástupce Renaultu Kadjar bude použita také pro další modely. SUV Austral tak doplní ještě SUV-kupé a sedmimístný sourozenec.

Renault letos na trh uvede nové kompaktní SUV Austral, které už pilně testuje. Nahradí dosavadní Kadjar, který obchodně neuspěl, a tak se nástupce výrazně odliší. Renault chce zkrátka v oblíbeném segmentu kompaktních SUV, a tak chystá velké změny.

Ještě před oficiálním představením Renaultu Austral tak z francouzské automobilky zaznívají zprávy, že novinku později doplní i dva odvozené modely, které už se začínají rýsovat. Jedním bude SUV-kupé se sportovněji střiženou karoserií, druhým pak větší, sedmimístné SUV.

Trio novinek přitom zároveň nahradí vícero stávajících modelů. Během letošního roku totiž vedle Kadjaru skončí také model střední třídy Talisman a dvojice MPV, kompaktní (Grand) Scénic a větší Espace. A právě tyto novinky mají dosavadní modely nepřímo nahradit.

Více už víme o sedmimístném modelu, který má dorazit v roce 2023. V nabídce značky podle všeho nahradí jak Espace, tak Koleos. Z prvních snímků zamaskovaných prototypů přitom vyplývá, že kvůli snížení výrobních nákladů nové sedmimístné SUV využije řadu shodných komponentů s Australem. Konkrétně má být shodný rozvor, stejně jako oba páry dveří.

Karoserie se však natáhne k hranici 4,7 metru, zatímco Austral má být dlouhý 4,51 metru. Velikostně tak zacílí na koncernová rodinná SUV, Škodu Kodiaq, Volkswagen Tiguan Allspace či Seat Tarraco. O zákazníky bude bojovat i s Peugeotem 5008 nebo Kiou Sorento a Hyundaiem Santa Fe.

Kromě velikosti však toho o novince moc nevíme, neznámé je v tuto chvíli i jeho pojmenování. Zatímco některá média spekulují o použití jména Grand Austral, jiné nevylučují užití jména Espace. Jeho poslední generace sice prodejně nikdy nezaujala, jméno má ale nedílné místo v historii značky, a tak by ho Renault mohl uchovat i do budoucna.

Jisté je každopádně to, že větší bratr Australu se bude po jeho boku vyrábět ve španělském závodu Palencia, po boku nástupce Kadjaru. Konkrétně se má začít vyrábět v květnu 2023. Závod ve francouzském Douai, kde se vyrábí Scénic, Espace nebo Talisman, totiž bude přebudován výhradně na produkci elektroaut. V novém "elektrickém hubu" se vyrábí už třeba elektrický crossover Mégane E-Tech Electric.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
22. 1. 2022 12:20
Re: Renault Espace
ve 21 hod večer mezi malými vesnicemi?? Voláš na Renault Assistance.....a nejbliží 24H smluvní servis byl v Salzburgu cca 80km.
Avatar - Emel
21. 1. 2022 17:22
Re: Renault Espace
Co takhle auto, rolba? Nejbližší místo 5km - tj. autem 10minut?
Jako dobře, když se tak rozhodli... jen mě to překvapuje, protože vrtulník stojí dost peněz a Alpy jsou civilizace, horská služba na každým rohu...
Avatar - MS-sport
21. 1. 2022 15:15
Re: Re: Renault Espace
abysme tomu sprostýmu znaku jenom nekřivdili.....ten 1,9 tdci motor se jim fakt povedl a nejenom ten. :-) :yes:
Avatar - MS-sport
21. 1. 2022 14:52
Re: Renault Espace
:-! :yes:
Avatar - xxc
21. 1. 2022 14:17
Re: Re: Renault Espace
Nemyslel som, že až niečo také hrozné dokážu urobiť. Ľudia sa tu tvária, že je to seriózny výrobca s celkom fajn autami.