Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Austral se poodhaluje. Prototypy čeká dva miliony testovacích kilometrů

David Bureš
Diskuze (11)

Nástupce Renaultu Kadjar se bude jmenovat Austral. Po odhalení jména automobilka zveřejnila i jeho první snímky, zatím se však vůz ukrývá pod vrstvou kamufláže.

Prodeje Renaultu v kategorii kompaktních crossoverů zatím zůstaly za očekáváním. Modelu Kadjar se prodejně tolik nedařilo, a tak jeho nástupce musí napravit reputaci. Dorazí už letos, přičemž kvůli zdůraznění změn dostane nové jméno. Bude to Renault Austral.

To už víme, stejně jako fakt, že vychází z latinského výrazu australis - "jižní břeh", nyní však automobilka odhalila i jeho první snímky, díky čemuž máme první oficiální představu o podobě.

Silueta přímo navazuje na předchůdce, jednotlivé prvky designu však podle všeho navážou na menší crossover, elektrický Mégane E-Tech Electric. Přídi má pak dominovat nově ztvárněné logo Renaultu.

Na Mégane E-Tech Electric podle zákulisních zpráv naváže také kabina vozu. To znamená kombinaci digitálního přístrojového štítu a vertikálně orientované dotykové obrazovky multimediálního systému.

První oficiální snímky nového modelu Austral Renault zveřejnil u příležitosti zahájení finální fáze jeho testování. Na 900 řidičů nyní se zhruba stovkou prototypů absolvuje na 600.000 kilometrů na silnicích ve Francii, Španělsku, Německu i Rumunsku. Dalších 1.400.000 testovacích kilometrů pak prototypy absolvují při jízdních zkouškách na okruzích.

Renault totiž má co testovat. Základem je nová platforma CMF-CD3, sdílená třeba s aktuálním Nissanem Qashqai. Hlavně ale Austral dostane nové agregáty.

Už dlouho se mluví o nasazení nového benzinového tříválce 1.2 TCe, což nyní automobilka oficiálně potvrdila. Bude se jednat o mildhybrid s 48V elektrickým systémem. Nabízen bude po boku stávajícího mildhybridního čtyřválce 1.3 TCe s 12V systémem, známým z Arkany, počítá se rovněž s novou generací hybridního ústrojí E-Tech, která patrně nahradí stávající benzinovou šestnáctistovku za osmnáctistovku. Naopak s turbodiesely se nepočítá, v rámci odklonu Renaultu od tohoto druhu agregátů.

Renault Austral se představí ještě během letošního roku. Následovat budou i odvozené modely, SUV-kupé a sedmimístný model. Nepřímo mají v nabídce nahradit Talisman a Koleos.

David Bureš
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - JFK
7. 1. 2022 12:23
Re: nie je trosku neskoro to teraz testovat?
Ten vesmír bude Luník IX, tam totiž jezdí místo autobusů jenom konstrukce a to by tyhle dotazy vysvětlovalo
7. 1. 2022 10:07
Re: Astral
Tak pokud to chce Renault prodávat v minimálních počtech, tak určitě! :-)
7. 1. 2022 09:46
Re: nie je trosku neskoro to teraz testovat?
Ty si fakt z nejakého paralelného vesmíru... :no:
6. 1. 2022 22:08
To Renaultu moc nepomůže
Je jedno jestli změní jméno nebo ne, bude to jen další crossover z mnoha. Navíc bez motoru. Snad jen ten nový e-Tech s novou 1.8 by mohl být fajn, ale tam zas Renault napálí cenu… Tak nějak mi přijde, že jedou pomalu ale jistě z kopce. Ještě, že mají Clio, Captur a užitkáce ;-)
Avatar - xxc
6. 1. 2022 21:25
Re: nie je trosku neskoro to teraz testovat?
Na fotkach to uz vyzera celkom ako finalne auto, dost pochybujem, ze budu menit napr. aerodynamiku, alebo nieco podstatnejsie. Ale mozno sa mylim.