Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Citroën C3 vs. Škoda Fabia – Kdo je na tom lépe s konektivitou?

David Bureš
Diskuze (39)
Citroën C3 přijíždí s unikátní kamerou ConnectedCAM sledující dění před vozem. Zjišťovali jsme, jak funguje v praxi.

Video se připravuje ...

Nejmladší generaci řidičů dnes už tolik nezajímá, jak automobily jezdí, jako spíše to, jak jsou stylová, kolik elektronických pomocníků nabízejí a jak se spárují s chytrým telefonem. A tak jsme se na tyto oblasti zaměřili i při vzájemném porovnání Citroënu C3 a Škody Fabia. Francouz totiž mimo jiné přijíždí se zajímavou kamerou ConnectedCAM.

Tato full-HD kamera monitoruje dění před vozidlem v úhlu 120°, přičemž má dvě funkce. Jednak může sloužit jako důkazní materiál v případě nehody, protože systém automaticky natáčí a v případě prudkého brzdění (na základě informací z čidel ESP) materiál samočinně uloží. Tímto způsobem řidič může získat záznam až 30 sekund před a 60 sekund po nárazu. Druhak je pak možné dění před vozem uložit i ručně, a to pak sdílet na sociálních sítích. Díky tomu se tak řidič může pochlubit videem nebo klidně jen fotografií svým známým. A co více může dnešní náctiletý chtít?

To Fabia takové moderní prvky jako kamera u zpětného zrcátka nenabízí, z hlediska multimediálního systému může působit až trochu zastarale. Jak ale přiložené video ukáže, někdy je i to výhodou. Zvlášť pokud se se všemi zákoutími chytrých telefonů nekamarádíte.

Na srovnávací test Citroënu C3 a Škody Fabia se pak jako již tradičně můžete těšit už v pátek ráno. Zatím nám v diskuzi prozraďte, kdo je v tomto duelu vaším favoritem, zda extravagantní citroën, nebo konzervativní škodovka.

David Bureš
Diskuze (39)
Avatar - Floyd
6. 1. 2017 19:07
Re: Nechápu redakci
Blejeme spolu >:D
Avatar - Sumi2000
6. 1. 2017 17:42
Re: objektivita
Hmm...tempomat do městského vozítka pro ženskou?
Ten je tam fakt třeba..v Octavii či Superbu je využitelný , Fabia ho prakticky nepotřebuje.
Avatar - Sumi2000
6. 1. 2017 17:39
Re: FABIA...?
souhlas..ty mínusáci autem nejezdí , čučí na něj na PC.. >:D
6. 1. 2017 12:16
Re: Ergonomie
Různí lidé používají zařízení různě.

Pro mne je například otázka, k čemu mi je znalost teploty, na kterou je klimatizace nastavená. Když je mi teplo, otočím kolečkem jedním směrem, když je mi zima, otočím jím druhým směrem. Jak moc, záleží na tom, jak moc je mi zima/ teplo.

Já třeba středový display běžně nepoužívám. Příkazy navigace se dají zobrazit na displayi v kapličce, dá se tam zobrazit i navádění do pruhů a situační plánky. HUD je ještě lepší a tam se také dají zobrazit všechny tyhle informace. Rádio si také zobrazím na displayi v kapličce. Hlavní display mi poslouží hlavně k zadání cíle do navigace nebo k změnám nastavení, za jízdy je tam z velké části pro parádu. Jsou samozřejmě výjimky jako parkovací senzory a kamery, ale to je jen zlomek času jízdy. Většinu věcí, které na něm dělám, bych klidně mohl udělat na telefonu nebo tabletu a vůbec by tam nemusel být. Ale jen většinu, ne všechny.

Jak říkám, různí lidé používají zařízení různě. A také řada aut nevyužívá display v kapličce tak, jak by se dalo, nebo tam mají nějaké šidítko jak z minulého tisíciletí. Třeba BMW to klidně odpustím, protože má špičkový HUD, lepší na trhu asi není.
6. 1. 2017 11:51
Re: K čertu s konektivitou!
Sice není na prvním místě, ale zajímá mě. Jak třeba funguje plánování trasy mimo auto. Nebo přehrávání hudby z vnějších zařízení. Co se dá ovládat na dálku. Třeba možnost zapnout ventilaci je fajn (ještě lepší je klimatizace). I nezávislé topení si radši nastavím na telefonu než pomocí dálkového ovládání. Samozřejmě hands-free. Nebo hlasové ovládání (včetně vytáčení). Je sice hezké, že mi auto umí najít například restauraci, ale na tyhle věci spíš použiji telefon. Což mě přivádí k tomu, jak se dostává cíl cesty z telefonu do auta. Atd.

Bez těhle věcí se dá žít, ale dobře udělané člověku usnadní život. Ano, u hračky nebudu potřebovat ani to rádio, ale u běžného cestovního auta to bude hrát nemalou roli. Dnes auta zase tak špatná nejsou. I když... když se podívám, jak jsem vybíral auta, i u těch cestovních jsem spíš dělal kompromis na straně infotainmentu než jinde (například opravdu nemám rád dotykové systémy a opakovaně jsem auto s takovým systémem koupil >:D ).