Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Elektrická Mazda MX-30 a úvodní hrstka zajímavostí. Jaké jsou sebevražedné dveře?

Stanislav Kolman
Diskuze (38)

Mazda uvedla na trh svůj první elektromobil a zase jednou si věci udělala po svém. Je to dobře? To si povíme v připravovaném testu. Mezitím vám ukážeme pár zajímavých detailů.

Japonská automobilka Mazda si v náročné automobilové době získává srdce nejednoho kovaného petrolheada. Stále tlačí atmosférické motory, vyvinula zbrusu novou technologii Skyactiv-X, která má kombinovat to nejlepší ze světa benzinových a naftových motorů, zatímco v Evropě tolik populární elektrifikace jí byla úplně cizí. Tedy až doposud.

Ani Mazda se neubránila trendu dnešní doby a představila světu svůj první elektromobil MX-30. Fakticky je to městský crossover, jehož design se výrazně neliší od ostatních produktů japonské značky. Dobře známá příď, silueta ve stylu kupé a sebevražedné dveře po vzoru sportovní RX-8. Nejen je si můžete prohlédnout ve videu přiloženém výše.

Nebyla by to ale Mazda, kdyby ke svému prvnímu elektromobilu nepřistoupila svébytně. Že to u elektrického vozu snad ani nejde? Ale kdeže! MX-30 přijíždí s papírovým dojezdem 200 kilometrů, což je na poměry roku 2020, řekněme… skromná hodnota, která v reálných podmínkách ještě o pár desítek kilometrů klesne. Japonci to omlouvají „zelenějším“ přístupem k životnímu prostředí. Když totiž malý akumulátor po osmi letech vyměníte za zbrusu nový, pořád budete k planetě laskavější, než když si koupíte auto se spalovacím motorem.

Na to všechno přijde řada v chystaném testu, kterého se dočkáte už příští týden. Do té doby se můžete seznámit s prvními videodojmy. Kromě sebevražedných dveří přišla řada také na novou obrazovku. Displej multimediálního systému doplňuje nová dotyková plocha, skrz kterou nastavujete teplotu či fungování klimatizace. A zapomenout jsme nemohli ani na pronikavý zvuk, který auto vydává při akceleraci…

Stanislav Kolman
Diskuze (38)

Doporučujeme

22. 11. 2020 14:33
Aplikace je nově dostupná
Jo nově několik posledních let.
Avatar - twistedTSD
22. 11. 2020 14:21
Re: ten dojazd
O tom to je, o svobodě nejezdit výhradně do práce a zpět, ale moct sednout do auta a přejet Evropu.
Avatar - Ham.
22. 11. 2020 13:27
Re: ten dojazd
Kolik kdo najezdí v průměru denně je celkem jedno. I kdyby to bylo jen 10 km denně, tak každý, kdo si kupuje auto, tak jednou za čas potřebuje jet delší štreku i když není zrovna obchodní cestující. Na dušičky, na dovolenou, na vánoční trhy do Mnichova. A na tyto účely je tato Mazda zcela nepoužitelná, v testu na dálnici při tacho 140 km/h měli problém ujet 100 km. K tomu pomalé nabíjení pouze 50 kW a taková cesta do toho Mnichova a zpět by byla doslova očistec. A kupovat si auto skoro za milion, které musí být uvázané na šňůře a jezdit jenom po městě kolem zásuvky je trochu úlet. Do Pola sedne a když si usmyslí, tak může místo 10 km po městě klidně vyrazit přes půl Evropy a stačí mít kreditku v kapse, ani se slušnými EV to není tak jednoduché, ale možné to je, nicméně tohle je technicky vzato absolutní propadák.
22. 11. 2020 10:19
Re: Někomu se líbí jinému nemusí.
Tim napad ale degradujes jednoduchost a lokakni bezemisnost EV.

U BMW i3 REX se to neosvedcilo...

Spis se v tomto pripade jedna o plug-in hybrid.
22. 11. 2020 08:59
Re: ten dojazd
Koľko v priemere denne najazdíš s tým svojím Polom? Pri elektromobiloch máš v podstate dve možnosti:
1. Budeš nabíjať doma na dvore alebo v podzemnom parkovisku pod bytovkou z wallboxu pomalým spôsobom s AC prúdom a potrvá to nejakých 6 hodín, čiže ideálne v noci.

2. Budeš nabíjať na rýchlonabíjačkách s DC prúdom, kde to trvá asi 1h 20min na 100 perc., ale teda to sa veľmi neodporúča. Túto možnosť logicky volia tí, čo nemajú možnosť doma nabíjať, čo z dlhodobého hľadiska nie je šťastné riešenie, ale ak niekto mení auto každých 5 rokov, tak budiž.

Tieto dve možnosti zároveň nie je niečo, čo by si mal robiť každý deň pokiaľ nie si kuriér alebo taxikár. Zrátaj si teda koľko denne najazdíš ak akurát nejdeš na tie svoje výlety do prírody a tipujem, že to nebude viac ako 40 km. Pri nejakých 30 km denne ti aj táto Mazda vydrží na jedno nabitie celý pracovný týždeň.

Mne teda príde rozumnejšie nevoziť všade so sebou ťažké batérie. Pokiaľ potrebuješ jazdiť často veľké vzdialenosti, kúpiš si diesel a hotovo. Podľa mňa je MX-30 celkom podarené auto, lebo je aj vďaka tým sebevražedným dverám (haluz, koľko ľudí sa tu nad tým termínom pozastavuje) a príjemnému interiéru z kvalitných materiálov niečím iná a to nejak tak od elektromobilu očakávam.

Okrem toho za cenu Zoe alebo Mini SE už dostaneš slušne veľký crossover. Skôr ma mrzí, že jazdiť s touto elektrickou Mazda nie je nijak zábavné. Zrýchlenie aj všetko taká nuda.