Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ford Mustang Shelby GT500 a Carroll Shelby v roce 1968

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Ford v současnosti představuje speciální verze nového Mustangu jako na běžícím pásu a vytváří pro ně jednu kreativní reklamu za druhou. V roce 1968 stačilo, aby si za volant sedl Carroll Shelby a řekl vám, že pouze Mustang vás udělá šťastným.

Historie Mustangu se začala psát počátkem šedesátých let, kdy se ve Fordu snažili vyrobit vůz s přitažlivým vzhledem sportovního vozu, který využívá mechanické části běžných modelů. V roce 1962 postavili návrháři automobilky Ford pod vedením Gene Bordinata prototyp Mustang I, dvousedadlový vůz se čtyřválcem do V, umístěným před zadní nápravou. Ukázalo se ale, že tato koncepce nemá šanci na velkosériovou výrobu a proto se o rok později objevil další, tentokrát již čtyřsedadlový prototyp Mustangu, který se již dosti podobal sériovému provedení.

Sériový Ford Mustang byl poprvé představen 13. dubna 1964 na světové výstavě v New Yorku. Tento automobil se stal průkopníkem koncepce nazvané „Pony Car“ a postupně vyrostl až do třídy tzv. „Muscle Cars,“ tedy ryze sportovních svalnatých vozů.

Prvním ze svalnatých Mustangů se stal Shelby GT-350 s motorem 289 V8, který v provedení pro silniční provoz poskytoval výkon přes 220 kW (300 k). Tento model se některým zákazníkům zdál příliš radikální a v roce 1967 se představil Shelby GT-500. Ten byl poháněn sedmilitrovým motorem s výkonem přes 260 kW (353 k). Byl to poslední Shelby Mustang skutečně stavěný v továrně Shelby American, kde také vznikaly legendární sportovní vozy Cobra. V následujícím roce byl GT-500 nahrazen vrcholným modelem GT-500KR (zkratka znamenala King of the Road, tedy král silnic). Vůz dostal nový motor Ram Air 428 Cobra Jet. Tento motor se na přání dodával i do ostatních modelů a tyto vozy se pak vyznačovaly zvětšeným sacím otvorem na kapotě.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/CpUDrd8L9Hg" style="auto"}

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
22. 7. 2007 11:48
SRDCE S CEJCHEM MUSTANGA
Jo, vy psanci všech psanců, odsouzeni žít na doživotí s pevným pohledem, pravdivou duší a srdcem s cejchem Mustanga. Nakopněte své světy a vraťte se. Svět bez vás není světem. Nejsou bouře srdcí, nejsou peřeje vět, nejsou sopky duší, nejsou sahary běď. Je jen cingrlátková koule s příchutí marcipánu. Zavěšena na odraženém světle z Měsice hledá svou cestu vesmírem. BRAVO MUSTANG :yes:
Avatar - donPedro
22. 7. 2007 09:32
Kratce a stručně
:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: