Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jaguar XJ se zimy nebojí, vyrazil do nejchladnějšího města Kanady

David Bureš
Diskuze (23)
Jaguar propaguje nově nabízený pohon všech kol i pomocí jízdy do jednoho z nejchladnějších míst na světě.

Dva sériové exempláře Jaguaru XJ s přeplňovanou benzinovou třílitrovou V6 a pohonem všech kol se vrátily z více než 3.200 dlouhé cesty po severní Kanadě. Okružní jízda je zavedla z města Whitehorse ve státě Yukon na západě Kanady k severnímu polárnímu kruhu.

Oba vozy projely i městem Dawson City, kde byla 19. prosince loňského roku naměřena teplota -49 °C. I tato hodnota dokazuje, proč Dawson City je označováno za nechladnější město v Kanadě. Na konci devatenáctého století zde probíhala zlatá horečka, nyní Dawson City leží na spodním konci ledové dálnice Dempster vedoucí do Inuviku v Severozápadních teritoriích.

Oba XJ pro tuto cestu byly sériovými automobily americké specifikace, jejich jedinou specialitou byly zimní pneumatiky Pirelli. Standardní byly i použité kapaliny, a to včetně syntetického oleje Castrol Edge.

Ředitel značky Adrian Hallmark k jízdě dvou XJ říká, že vozy vynikaly i v podmínkách daleko za hranicí zkušeností, které mají řidiči ze Severní Ameriky nebo Ruska. Automobily se vedle nízkých teplot musely celou cestu potýkat s hlubokým sněhem, kusy ledu, štěrkem nebo výmoly ve zmrzlém blátu.

Pohon všech kol vyvíjený ve spolupráci s automobilkou Land Rover je od začátku roku dostupný na vybraných trzích pro modely XF a XJ se zážehovým motorem 3,0 V6 Supercharged (250 kW). Za běžných podmínek jsou u těchto aut poháněna zadní kola, pokud je to však třeba, točivý moment je poslán také na kola přední, a to maximálně v poměru 50:50 mezi nápravy.

David Bureš
Diskuze (23)
Avatar - Barrichello
20. 1. 2013 19:26
Re: Neviděl jsem na tom videu nic,
Taky simyslím, jezdil sem v pátek brzo ráno zasněženou prahou a o víkndu po okresách ve středních čechcáh,který nebyly nijak poslený, jen uježděná vrstva sněhu a všude sem vyjel...
Avatar - Barrichello
20. 1. 2013 19:25
Re: XJ
JJ, mooc pěknej
18. 1. 2013 19:13
Re: Samosvorný samojed
krasavci :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
18. 1. 2013 18:28
Re: XJ
Po tomto článku a tvém příspěvku zde, mě napadlo jediné jméno, když jsem otevřel toto. [odkaz] >:-[]
18. 1. 2013 16:27
Neviděl jsem na tom videu nic,
co by nezvládlo auto s jednou poháněnou nápravou ;-)