Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak vznikal unikátní design rallycrossového Focusu RX Kena Blocka?

Jan Mička
Diskuze (2)
Ken Block není pouze skvělý řidič, ale také továrna na peníze. Aby byly jeho kousky vidět, musí svoje káry hodit pořádně do gala!

Asi jenom těžko byste hledali výraznější osobnost současného motosportu, než je Ken Block. Tenhle usměvavý Američan, kterému bude na konci příštího roku padesát let (netipovali byste to, že?), všeobecně proslul díky svým videím Gymkhana, v nichž provádí neuvěřitelné kousky s „překoňovanými“ závodními speciály. Videa se šíří jako virální lavina a svým způsobem jde o pořádnou továrnu na peníze jak pro DC Shoes (oděvní firma, kterou Block v roce 1994 založil s Damonem Wayem), a také třeba pro Monster Energy. Na své si samozřejmě přijde i automobilka, jejíž vůz Block zrovna řídí.

V posledních letech je Block vidět výhradně ve vozech Ford (v minulosti spolupracoval i se Subaru), přičemž nejnovější kousek nese jméno Focus RX. Jde o závodní speciál pro rallycross, jehož dvoulitr EcoBoost poskytuje výkon 441 kW (600 koní), točivý moment 900 N.m a dokáže vůz rozjet z 0-100 km/h asi za dvě sekundy. Techniku jsme lehce nakousli už v polovině minulého měsíce, dnes se proto podíváme na jeho design.

Za nepřehlédnutelným polepem karoserie Blockova vozu (druhý vůz stáje Hoonigan Racing řídí Andreas Bakkerud) stojí grafitti umělec Felipe Pantone. Při návrhu závodních barev postupoval hezky „postaru“ a svou představu nejprve zvěčnil na obrovských plátnech. Jeden by přitom až nevěřil, že něco podobného dokáže vytvořit lidská ruka a pár plechovek barev ve spreji. Pak byly obrazy převedeny do grafického programu a upraveny do podoby stylových polepů karoserie, přičemž výsledek můžete vidět v přiloženém videu. Snad Block svůj vůz „nepomuchlá“ podobným způsobem, jako v roce 2011 v shakedownu Portugalské rallye!

Jan Mička
Diskuze (2)
3. 5. 2016 17:08
Re: skvělý řidič
Přesně, tudle jsem toho kašpara potkal v Bruntále a jako krutě jsem si ho pojel. Byl tam s tim svym nadupanym Fordem, já ve starý Alhambře, a vůbec se v zatáčkách nechytal.
Avatar - Intercool
3. 5. 2016 16:07
skvělý řidič
Andreas Bakkerud je skvělý závodník, Block ne..