Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak vznikalo okruhové Ferrari FXX K

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Vzpínající se koník z Maranella odhalil oficiální video odhalující vznik okruhové verze LaFerrari. Uvolnil také několik skic, které zachycují její vývoj.

Ferrari FXX K je určeno pouze pro závodní okruhy ve firemním programu Corse Clienti, postrádá silniční homologaci. Představilo se v prosinci 2014 na Finali Mondiali v Abú Zabí. Stylisté i technici strávili na jeho vývoji bezpočet hodin. Designér Flavio Manzoni se svým týmem nemohl porušit původní tvary LaFerrari, ale změnil karosářské panely tak, aby docílily většího přítlaku. Ten činí 540 kg při 200 km/h a postaralo se o něj oddělení aerodynamiky, je pochopitelně důležitý stejně jako vzhled. Každý přidaný díl musí být plně funkční, ale estetika nesměla být dotčena.

Zadní část se svislými zadními „ploutvemi“ dává odkaz na ocasy stíhacích letadel, ale na rozdíl od nich má ještě po stranách pomocná křidélka. Z boku auta připomínají letící šipku, což bylo účelem. Běžné reflektory byly nahrazeny pruhy z LED. FXX jezdí na lehčích kolech, sedí o 30 mm blíže asfaltu a mají širší rozchod než běžná LaFerrari. Zkrátka nekompromisní závoďáky, i když bojovat o vavříny je neuvidíme.

Připomeňme, že FXX K je hybridem se systémovým výkonem 1050 koní, tedy správně 773 kW. Samotný vidlicový dvanáctiválec 6,26 l má 633 kW při 9200 otáčkách a 750 N.m/6500 min-1. Elektromotor přidává dalších 140 kW, ale skoro 4,9 m dlouhé auto využívá dokonce dvou. Točivý moment dosahuje hodnoty přes 900 N.m a přenáší jej sedmistupňová dvouspojková skříň.

Podvozek s rozvorem 2650 mm má vpředu dvojité lichoběžníky a vzadu víceprvkové závěsy, vždy s magnetorheologickými tlumiči. Jezdí na lepivých devatenácti- a dvacetipalcových slickách P-Zero od domácího Pirelli, které ovšem přechází do čínských rukou. Pod nimi lze vidět karbon-keramické kotouče s třmeny od Bremba.

Video je bohužel prakticky až na pár útržků z testování ve Fioranu bez zvuku motoru, jen podbarveno hudbou. Ale na zajímavosti mu to rozhodně neupírá, zachycuje hlavně práci návrhářů. Připomeňme, že se v agresivně vypadající bestii FXX K svezl už i tovární pilot stáje F1 Sebastian Vettel, který radostí zakřičel „Mamma Mia!“ „Káčko“ také nedávno získalo cenu Red Dot Best Of The Best, tedy „nejlepší z nejlepších“. Hlavně za design a nikoli za výkon, který je ovšem více než dostatečný.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
6. 4. 2015 19:55
Re: concerto atmosférického V12 v plné parádě
Super...když už jejich F1 nemá zvuk, tak aspoň tady je vidět, že nezapomněli :-)
Avatar - Petrolhead_CZ
6. 4. 2015 19:34
concerto atmosférického V12 v plné parádě
Zde úžasná, dechberoucí dvanáctiválcová symfonie: [odkaz]
Tohle se mi nikdy neoposlouchá, rajská hudba pro uši...

Duše a vášeň Ferrari, emoce a esence motorsportu a mistrovství elitního evropského automobilismu jsou hmatatelné.
Avatar - speedfred
6. 4. 2015 19:22
Re: dvanáctiválcové umění
kdesi je video ako jazdí na Fiorane,no niečo úchvatné ten sound.
Avatar - Petrolhead_CZ
6. 4. 2015 17:58
dvanáctiválcové umění
Nádhera! Konstruktérské a designérské mistrovství v akci :yes: