Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jako od Horsta Fuchse. Podívejte se, jak laser zázračně ničí rez!

Tomáš Dusil
Diskuze (5)
Koroze je prokletím nejen starých aut, nýbrž i těch novějších. Jak se s ní relativně snadno vypořádat, ukazuje následující video.

V přiloženém videu používají autoři k odstranění rzi vysoce výkonný laser v kombinaci s plasmou a účinným odsáváním. Vzniká chemická reakce, která má za následek zbavení dílu koroze. V podstatě stačí adaptér zařízení „namířit“ na zkorodovanou součástku a následně ji „přejet“.

Vše vypadá jednoduše, avšak v praxi lze toto zařízení použít pouze u součástek s povrchovou korozí. Třeba na částech podvozku vozidla či různých kovových technologických dílech motorového prostoru. Nebo u různých držáků či podobných součástek. Pokud ovšem napadený díl prorezne, či hlodá zevnitř součástky (problém uzavřených profilů tvořících nosné části karoserie, například prahů), pak je toto zařízení vlastně zcela neúčinné. I nadále platí, že boj s korozí lze vyhrát pouze precizním vyvařením, při němž se zkorodované části nahrazují novými. A posléze na vyvařená místa aplikovat ochranný nástřik na bázi zinku.

Tomáš Dusil
Diskuze (5)
Avatar - Uživatel_5340709
1. 9. 2016 14:49
Re: ...
Strč ruku do flexy.
Avatar - Stejsn
1. 9. 2016 10:52
Znám spoustu aut na které by to působilo jako zmizík.
Něco jako kanón šéfinspektora Dreyfuse ;-)
Avatar - "neregistrovaný"
1. 9. 2016 09:13
Re: Omezene pouzitelne
"nerez" vlastnost je dána procentem chromu ve slitině - počítám ale že má vliv na jiné vlastnosti oceli.
1. 9. 2016 08:14
...
Strč tam ruku!
Každopádně hezká věc, jen cena okolo 5 mega asi rozšíření nijak nepomůže.
31. 8. 2016 19:39
Omezene pouzitelne
Lepsi by bylo rozsirovat, vylepsovat a zlevnovat vyrobu nerez oceli, treba i te mene dokonale kde lehce zoxiduje povrchova vrstvicka a dale do hloubky se uz nesiri (pouziva se u mostu). Auta by o neco podrazila, ale pri recyklaci by zase dostal posledni zakaznik vice penez pri vykupu. Jen si predstavte po par letech tu "nulovou" potrebu nove oceli ...