Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Martin Vaculík radí, jak jezdit úsporně. Tentokrát zadarmo!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)

Čtvrtý a závěrečný díl miniseriálu Martina Vaculíka o úsporné jízdě je zde. Tentokrát normální Octavii mění za mild-hybridní a soustředí se na plynulost jízdy.

Dozvíte jak na to, abyste při jízdě ušetřili, a zároveň jste nemuseli šidit servis svého auta nebo být vyloženou brzdou provozu. Při dnešních cenách paliv se totiž každá ušetřená koruna hodí.

Zatímco minule Martin Vaculík proháněl Octavii s obyčejným zážehovým motorem a manuální převodovkou, v tom dnešním si vzal na pomoc Octavii s tímtéž 1,5litrovým motorem TSI, avšak v mild-hybridním provedení s automatickou převodovkou. Zaměřil se na plynulost jízdy, ale nezapomíná své rady proložit ani řadou technických zajímavostí.

Nebudeme ale úvod nějak zbytečně protahovat a přejeme příjemnou podívanou.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)

Doporučujeme

24. 1. 2023 14:45
turbo
zdravím. Vie niekto ako majú vyriešené chladenie turba, keď sa každú chvíľku zapína a vypína motor a teda asi aj chladenie.
Niekde dávno na internete som čítal, že tsi motory majú zapnuté chladenie 8 minúť po vypnutí motora, ale neviem či to je pravda.
Avatar - trapid
2. 1. 2023 09:49
Re: šetřit za každou cenu?
Tady si dovolím odpovědět za Martina. Nedávno ve svém jiném videu popisoval, že výrobci zareagovali na zvýšené mechanické namáhání častými starty výrazným posílením dotčených částí motoru, takže by start-stop neměl u moderních aut dělat potíže.
Navíc tohle auto má (a to ve videu popisuje) opětovné starty přes reverzibilní alternátor a používá na to baterii z hybridního systému (pod sedačkou spolujezdce), takže klasická baterka netrpí a startér také ne.
Avatar - trapid
1. 1. 2023 17:15
Re: Souběžná jízda
Vaculíkova videa mám moc rád pro mnohdy poučnou a zábavnou formu, ale taky vím, že Vaculda se často domnívá, že je na určité věci ten nejpovolanější a jen ta jeho pravda je tou jedinou správnou. To mi výsledný dojem těžce kazí.
Avatar - trapid
1. 1. 2023 17:12
Re: Souběžná jízda
To co píšeš dává smysl do chvíle než budeš v situaci rychleji jedoucího vozidla. Já rychleji jedoucí vozy pouštím, protože nikdy nevíš PROČ jedou rychle. Většinou k tomu nemusí mít závažný důvod, ale já jsem se několikrát ocitl v situaci, kdy jsem spěchal k rodinnému příslušníkovi ze zdravotních důvodů a to je opravdu moment, kdy před sebou nechceš potkat nějakého samozvaného "vychovatele".
Avatar - rohYpnol
28. 12. 2022 09:54
Re: Souběžná jízda
Celé video jsem nedodíval. V podstatě ztráta času.

Ale ten nesmysl o jízdě ve více pruzích ve městě a souběžné jízdě mě taky zarazil. Vždy si pak řeknu, jakou váhu má vlastně ten zbytek co pan autor říká když je schopný šířit takové kraviny.

Ale pozor, neříkám že nějaký zhovadilý právník tenhle výklad nevymyslel. Jen říkám že to je věcně kravina a správný výklad tak nezní.