Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mazda MX-5 ukazuje své perfektní rozložení hmotnosti

Ondřej Chamilla
Diskuze (26)
Na tomto videu uvidíte nejen nadšené vývojáře nové Mazdy MX-5, ale hlavně také důkaz perfektního rozložení hmotnosti malého roadsteru.

Nejprodávanější roadster světa, Mazda MX-5, se brzy představí ve své čtvrté generaci i nám v Evropě. Podle všeho má vůz dobře našlápnuto, zejména při pohledu na nadšené vývojáře vozu, kteří hovoří o ztělesnění svobody pohybu, o tom, že Miata je více než jen vůz pro dopravu z bodu A do bodu B, a také o perfektních jízdních zážitcích za volantem.

Důraz dává Mazda zejména na ideální rozložení hmotnosti vozu mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50. Právě to je základem skvělého chování v zatáčkách, obratnosti a vyváženosti vozu. My se na novou MX-5 již velmi těšíme a věříme, že zopakuje úspěchy svých předchůdců.

Ondřej Chamilla
Diskuze (26)
31. 5. 2015 11:34
Re: Ideal 50:50?
Spíš jsem myslel na Japonce vozící motor na sedadle spolujezdce, ale žena jako balast, proč ne (hlavně když nepozvrací auto). ;-)
31. 5. 2015 11:21
Re: Ideal 50:50?
Snažil jsem se dívat na rozložení hmoty izolovaně. Zkazit se dá všechno. A nemusíš jít rovnou na 63, nebo ještě extrémnějších 72, nebo kolik to měl ten Nissan v Le Mans. Ač mám 911 rád, nejsou zhmotněním ideálu (pomíjím, že podle mne ani ideál neexistuje); právě pro umístění hmoty dále od těžiště, což je určující pro zmíněný kyvadlový efekt. Není náhoda, že jsem ji nezmínil.

Těžší zadek je výhodou jak na mokru, tak v zatáčkách právě proto, že v těhle situacích nedosáhneš takové dynamické komponenty zatížení. Pomůže to i při nájezdu, při prvotním zatočení. Daní za to je menší statická přilnavost na předku a tedy menší "rozpočet" pro zatáčení (budeš chtít využít dynamického zatížení předku). A ideální v tomhle případě vůbec nemusí znamenat řidičský či zábavný. Za prvé, jsou různé představy o tom, co to vlastně je. A pak to auto může být naladěné velmi neutrálně a může mít tendenci utrhnout všechna kola najednou, když to přepískneš. Ne každému se to bude líbit. Nicméně na dynamické vlastnosti vozu má vliv řada dalších faktorů.
31. 5. 2015 10:51
Re: Ideal 50:50?
Sám jsi do toho zatáhl 911.

50:50 nic nezmění na faktu, že auto s hmotou uloženou dál od těžiště bude mít větší moment setrvačnosti, bude tedy klást větší odpor změnám směru (což vyústí v tu Wawrisem zmíněnou nedotáčivost a následně přetáčivost - ten extrémní příklad s traverzami podle mne uvedl proto, aby sis to dokázal lépe představit). Z tohoto hlediska je posunutí těžiště dozadu také výhodné, protože dává předním kolům větší rameno.

Jak jsem napsal, auta jsou komplexní stroje. Že někdo stráví tisíce hodin potlačováním negativních vlastností určité koncepce a vytvoří velmi dobré auto, neznamená, že tam nejsou. Souhlasím s tím, že "řidičsky nesrovnatelně lepší" je nešťastná formulace, protože se tu bavíme o hmotě a zase bych se vracel k té komplexnosti.
Avatar - fOE
31. 5. 2015 10:01
Re: Ideal 50:50?
Diky, s tim se da souhlasit. Tady se ale bavime o suchu a o dokonalem podvozku, ze? To "lepsi" zatizeni zadku na mokru nebo v autech ne tak doladenych (klasicky starsi 911) muze z "dokonalosti a vyhody" udelat presny opak, jak sam pises nize o kyvadle...
31. 5. 2015 07:52
Re: cigo
hlavne je to cenove velice podobne a patri do stejne kategorie - rozvazeni pizzy