Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Monstra s leteckými motory. Řetězy a nefalšovaná síla!

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Po první světové válce se v Británii prohánělo mnoho závodních vozů s leteckými motory. Řada z nich přežila do současnosti a některé uvidíme v Goodwoodu.

Jsou to vlastně bastardi, mají agregáty, které je původně nepoháněly. Ale po takřka století (nebo i delší době) se jedná i tak o historické kousky s velkou hodnotou. Upoutávka na letošní, v pořadí 74. Goodwood Members' Meeting, jich představuje hned několik. Na březnovou akci se dostanou i normální smrtelníci, nečlenové tamního klubu, ale počet vstupenek pro ně je pochopitelně velmi omezený.

Angličané pro takto stará auta mají vlastní pojmenování, říkají jim The Edwardians, protože pocházejí z doby vlády krále Eduarda VII. (1901-1910). Základ strojů je předválečný, motory však pocházejí většinou až z doby po Velké válce, zbylo jich dost a armáda je nepotřebovala... Monstra závodila, hlavně na autodromu Brooklands, dlouhou dobu jediné uzavřené trati v Británii.

Fiat-Isotta Fraschini ročníku 1905 skutečně nese obě značky, jeho motor pochází z válečné vzducholodě (!) a dává 4.068 N.m točivého momentu. Sílu samozřejmě dozadu přenáší masivní řetěz. Maximální rychlost 204 km/h nikoho dnes nevzruší, jenže rudý stroj nemá přední brzdy, ty se u závodních speciálů objevily až těsně před prvním světovým konfliktem! Majitelem Monarchu 1913 je Duncan Pittaway, muž, který oživil brutální Fiat S76 se čtyřválcem 28,4 l! Tahle bestie má ovšem letecký agregát OX5 s nižšími 9,5 l a na uzounkých pneumatikách je i dnes schopna jet 160 km/h.

Britská automobilka GN fungovala v Londýně mezi lety 1910-1925, založili ji Henry Ronald Godfrey a Archibald Frazer-Nash, jako značku tedy zvolili písmena svých příjmení. Stavěli cyclecary, lehounké vozíky s motocyklovými motory. Jenže ten ročníku 1914 nemá v útrobách pohonnou jednotku JAP, nýbrž letecký vzduchem chlazený pětilitr o výkonu 60 kW při 1500 otáčkách. Srdce je dokonce ještě starší, z roku 1908. Naopak mladší GN Thunderbug (1922) pohání motor 4,2 l z letadla Tiger Moth spojený se čtyřmi převody a opět řetězem.

Řízení takových aut vyžaduje notnou dávku odvahy a i pro případného spolujezdce je jízda neuvěřitelným zážitkem. Cyclecary se prý ovládají lehce, jenže i ony jsou kapánek přemotorované... Jízdní vlastnosti takových peklostrojů jsou velmi dobrodružné a korunu všemu nasazuje zvuk!

Aleš Dragoun
Diskuze (1)