Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nový systém pro bezpečnější předjíždění vidí skrz automobil

Jan Mička
Diskuze (13)
Předjíždění se možná již brzy stane bezpečnějším. Se zajímavým systémem totiž přišel tým z univerzity v Portu.

Nový systém, který vyvíjí vědci univerzity v portugalském Portu, se jmenuje See-Through a funguje velmi jednoduše. V automobilu jedoucím před vámi je umístěna kamera, která bezdrátově přenáší obraz do vašeho automobilu. Demonstrativní Citroën C4 sice není sériově vybaven Head-Up displejem, v tomto případě jej však supluje průhledný monitor. Systém navíc sám rozpozná, kdy je předjíždění nebezpečné a aktivuje se.

Ukázka funkce systému See-Through je prozatím možná jen mezi autobusem a osobním automobilem z videa, vzhledem k pokročilým technologiím nových vozů však nebude větší problém funkci instalovat již ve výrobě. Přestože zatím všechno vypadá takřka dokonale, jisté mouchy se najdou. Problémem je mírné zpoždění mezi zaznamenáním kamery v předním voze a přenosem do zadního. To ve skutečnosti znamená, že i když na displeji žádné auto jedoucí v protisměru nevidíte, nemusí to být vždycky pravda. Stále však platí, že zodpovědnost za činy způsobené na silnici nesou samotní řidiči, ne technika.

Portugalští vědci věří, že systém najde široké uplatnění v nových i starších vozech. Pomoci by mohl především ve východních státech, kde řidiči mnohdy při předjíždění riskují životy své i ostatních účastníků provozu. Univerzální sada by tak mohla obsahovat přední kameru, displej velikosti navigačního systému a vysílač, kterým by vůz signál odesílal i přijímal. Otázkou zůstává, kolik řidičů by si systém v prvních měsících prodeje pořídilo.

Jan Mička
Diskuze (13)
29. 10. 2013 11:09
Re: všeho moc škodí
To je problém norem. Byl by to pokrok z hlediska aerodynamiky. Ale z funkčního hlediska o tom nejsem přesvědčen. Celkem by se mi líbil radar. :-) Nepotřebuji auto vidět, potřebuji vědět, jak je daleko a jak jede rychle.
29. 10. 2013 10:55
Re: slabe auta
Tak to máš asi štěstí. Se slabšími vozy se mi stává, že mám prostor, ale auto na to nemá. A tak musím čekat, až nastane vhodnější příležitost. Také záleží, o jakém autě se bavíme. Nutné minimum nelze moc dobře paušalizovat.
Avatar - vabis
29. 10. 2013 00:37
všeho moc škodí
nic se nemá přehánět, to už raději dívat se průběžně přes družici z hora >:-[]

ps: spíš je zajímavé, že se pořád drží klasická zpětná zrcátka. (takové plachy) bych čekal diskrétní kamerečky a uvnitř displej s jejich pohledem.
Avatar - Otrava
29. 10. 2013 00:30
Re: slabe auta
Ono už to vyhlížení mezery je v podstatě plánování. Dnes je na denním pořádku, že lidé u předjíždění moc nepřemýšlejí...já chápu, že dnešní vozy jsou svými výkony jinde, než tomu bývalo, ale stejně... dost řidičů neřeší horizont, zatáčku... a když jsem na přehledném místě, nemám nejmenší problém předjet i se svými sto koníky. Pak se mi logicky vkrádá otázka proč je nezbytný nejméně dvojnásobný výkon pro bezpečné předjíždění?
Avatar - poterienko
28. 10. 2013 22:41
Re: slabe auta
Plánování, jaképak plánování? Chci předjíždět, tak si vyhlédnu mezeru, podřadím si (nebo taky ne u hodně silného auta) a pak vystřelím, když je volno. Jenže s větším výkonem mohu využít o trochu menší mezeru, předjet do kopce apod.

Mínusy ti dávat nebudu, také jsem zvládl předjíždět s HTP, ale nějaká příprava tam musí být vždy. Minimálně ta, že odložíš kelímek s kávou :D.