Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Proč je tenhle letitý Ford Transit tak rychlý?

David Bureš
Diskuze (3)
Ford Transit je užitková legenda, která je na trhu přes 50 let. V minulosti ho automobilka prezentovala i hodně netradičně.

Video se připravuje ...

Pokud výrobci prezentují novou dodávku, obvykle zdůrazňují velký vnitřní prostor, nosnost, praktičnost nebo třeba nízké provozní náklady. Ne tak Ford, který svůj legendární transit čas od času propaguje po svém, šílenou dodávkou nazvanou Supervan. Tu si můžete prohlédnout na přiloženém videu, kterak se prohání při závodu do vrchu během již tradičního Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

V tomto konkrétním případě se jedná o Ford Transit Supervan 3. Jde tedy o v historii třetí rychlou dodávku, kterou americký výrobce postavil. Supervan 3 vznikl v roce 1994 během kariéry tehdejší druhé generace transitu, prodávané mezi lety 1986 a 2000.

Že se nejedná o jen tak obyčejný transit, naznačují vedle speciálního zbarvení karoserie také spoilery vpředu a vzadu nebo třeba různé chladicí otvory.

Když si pak auto prohlédnete blíže, zjistíte, že se sériovým transitem má jen pramálo společného, ve skutečnosti jen základní tvary. V útrobách téhle superdodávky totiž není konstrukce sériového transitu, nýbrž šasi závodního speciálu Ford C100. Ford ve skutečnosti přestavěl jen dřívější Supervan 2, postavený na stejných základech, který osadil jinou karoserií. I proto je Supervan 3 menší než produkční transit druhé generace.

O pohon se starala technika z Formule 1, jmenovitě pocházela od tehdejšího týmu Benetton. U zadní nápravy uložený 3,5litrový osmiválec od Cosworthu spolupracoval s šestistupňovou převodovkou. Nabízel 478 kW, díky němuž zvládal zrychlit z 0-100 km/h za 3,5 sekundy a jet nejvýše rychlostí 320 km/h.

Tento agregát už ale dnes v útrobách nenajdeme, časem jej nahradil slabší šestiválec pocházející rovněž od Cosworthu, který byl snazší na údržbu. Po ukončení závodní kariéry (Supervan 3 skutečně závodil na okruzích!) auto začalo sloužit na různých exhibicích a propagačních akcích, k čemuž se méně složitý motor hodil lépe.

Přestože tak má dnes Supervan jen asi 191 kW, stále dokáže svojí rychlostí nadchnout, což dokazuje nejen na goodwoodském Festivalu rychlosti.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
21. 4. 2017 08:57
Re: ?
jojo, je to Transit kombinovaný s F1, šetl sem o nich už někdy před 15 lety :-)
21. 4. 2017 08:47
?
320 km/h s tou krabicou? no to by som si pozrel... Jedine asi na Mesiaci kde nie je vzduch >:D
Avatar - Stejsn
21. 4. 2017 00:06
mk2 vs mk3
Trochu bordelv těch generacích,ne? Ono trochu napoví, proč se jmenuje Supervan 3.