Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: S Audi Q5 40 TDI quattro je život krásný. Tedy byl…

Martin Machala
Diskuze (32)

Nad dlouhodobější Audi Q5 jsem se už jednou rozplýval. Přidávám podobně rozplývavé video.

V mezidobí nám už importér naši modrou Q5 zabavil… respektive jsme ji museli vrátit, rána je to ale hluboká, tedy to vnímám jako újmu. Ne vážně, Q5 jsem si velmi oblíbil hlavně pro uživatelskou přívětivost a naprostou nekonfliktnost, kterou jsem považoval už pomalu za vyhynulou. K tomu celkem tuctový pohon dvoulitrového TDI spojeného s automatem a čtyřkolkou… aneb další věc, která minimálně bez výraznější elektrifikace nebude mít dlouhého trvání. A pro upřesnění stran pohonu všech kol – je zde použito quattro ultra, tedy kardanka se dvěma spojkami, které ji v případě nepotřeby odpojí a snižují se tím ztráty a emise. Torsen má jen V6 a SQ5.

Za mě zkrátka skoro dokonale fungující celek, který potěší i každodenní praktičností. Stále vzpomínám, přiznám se, že i díky (nebo spíš kvůli) novému dlouhodobějšímu vozu – Mercedesu GLE 350 de 4Matic. Těšil jsem se na něj, GLE mám rád, obří, komfortní SUV, ale trápí mě přesně těmi novodobými výdobytky, které jsou bohužel stále rozšířenější. V prvé řadě postartovní kolečko vypínání bezpečnostních asistentů. Nejsem apriori proti, kdo by si nepřál bezpečnější provoz, třeba přednárazový systém je zde i ve většině nejnovějších případů naladěn už tak, že neobtěžuje, ale skutečně pomáhá. A pomáhá jen tehdy, pokud je to nutné. Dlouho se mi nestalo, že by mě otravoval zbytečně. Webpaja si však právě tuším u GLE stěžoval, že mu tento asistent život stále spíš komplikuje. U našeho testovaného kusu naštěstí nic podobného konstatovat nemůžu.

U udržovače v pruhu si zakonstatuji, s tím jsem ještě v žádném autě nenašel společnou řeč. Strašně, strašně mě rozčiluje, když mi auto bezdůvodně začne brát volant z ruky. Nebo samo a neustále brzdit… Na to jsem si stěžoval už při klasickém testu GLE 350 de 4Matic – auto v komfortním režimu stále samo brzdí (naprosto stejně jako s aktivovaným adaptivním tempomatem, pokud je auto před vámi a vy se nedejbože opovážíte přiblížit, GLE začne brzdit). A nejde to vypnout!!! Jedinou možností je přepnutí do sportovního režimu, kde ale GLE už neumí jezdit jen na elektřinu, byť by baterka energií přetékala, což mi u plug-in hybridu nepřijde jako systémové řešení.

Omlouvám se, že jsem se u článku k videu o Audi Q5 tak rozkecal o úplně jiném autě, ale to já jenom, že audina mě s ničím podobným nezatěžovala. Tam jsem sedl, nastartoval a jel. Jako kdysi. A jakkoliv šlo o nijak řidičsky atraktivní SUV, vlastně jsem si díky tomu celému bezkonfliktnímu balíčku jízdu pokaždé a znovu užíval. Ach jo…

Martin Machala
Diskuze (32)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
31. 8. 2021 20:42
Re: autohold
Tak to je potom o to smutnější. Radši bych slyšel, že je někdo kopyto, než že auto = loterie...
31. 8. 2021 17:24
Re: autohold
Souhlasim, ale s tou packou v mercedesu nemam problem, uznavam ze sterace jsou zvlastni ale zkusil to jednou a je to jasny.

Nicmene to vyndani kolecka je nestastna vec. Melo to byt presne naopak - touchpad pryc a kolecko ponechat.
Jinak jak rikam ja mam stesti a mam Ecko 19 tj s koleckem, ale zkousel jsem GLC s MBUX a popravde povazuju MBUX za krok zpet, predevsim kvuli tomu hlasovymu ovladani, to je hrozna vec. A nevim, jestli to jde vypnout.

Mimochodem v te me verzi pouzivam hlasove ovladani stale - ale ne to v aute. Jezdim stale s CarPlay a kdyz podrzis tlacitko mluveni na volatnu, mluvis s telefonem, ne s autem. Takze muzu prepinat mezi aplikacema a poustet si hudbu atd hlasem. Jinak na telefon nikdy nemluvim, ale v aute jo :-)
Nicmene ja to pouzivam v anglictine, a i tak je Siri celkem hrozna, myslim, ze cestinu neumi nebo jestli tak ani nechci vedet jak blbe. Tj pro bezneho cecha asi nepouzitelne.
31. 8. 2021 17:17
Re: autohold
No a ja jsem pred rokem jezdil 140kW Kodiaq Sportline 10 tis najeto a na autohold odskocil na pul metru. 110 kW TDi Passat B8 pred faceliftem (pred EVO) byl celkem v pohode.

Co ti na to mam rict?
Asi co kus to original.
Avatar - Dinar
31. 8. 2021 07:52
Re: autohold
Jak píše webpaja, na páčku řazení pod volantem se dá zvyknout rychle, ale že by to bylo ergonomicky nejlepší řešení, s tím nesouhlasím. Na tu levou páčku je toho pak moc, a volby stěračů mačkáním čudlíku, otáčením prstence a posunováním dalšího extra přepínače na páčce samotné (zadní stěrač), je všechno jen ne intuitivní, tohle rozhodně není vrchol ergonomie. Proč to tak MB má, chápu, čistý středový tunel, ale srovnám-li to s bmw, které na něm má volič AT, pak mi nepřijde, že by MB z absence voliče na tunelu vytěžil nějakou výhodu, větší odkl. plocha nebo lepší držáky nápojů. Je to prostě MB řešení, dá se na něj celkem bez problémů zvyknout, ale není to nejlepší ergonomie.

A infotainment, je další kapitola, není náhodou, že ten od MB nejlepší, verze s kolečkem a už slušně funkčním hlas. ovládáním (auta 2017,18,19), byla nejpodobnější právě idrivu. Touchpadová verze je vopruz a ta nová celopatlací už je "moderna" na úrovni mainstreamu.
31. 8. 2021 06:25
Re: autohold
Mám ho v Touaregu a potvrzuji, že jemnosti fungování v Mercedesu nedosahuje. Na páčku řazení MB si samozřejmě zvykneš rychle, když přeskakuji mezi MB a jinými auty, tak začínám puštěním stěračů.
Ale elektronický volič á la BMW, LR nebo AR mám stejně nejradši. ;-)

Infotainment MBUX je přes ten touchpad téměř neovladatelný. Nikdo nic lepšího než idrive nevymyslel. Hlasové pokyny baví chvilku, pak otravují. Kdykoliv v autě řekneš Mercedes, ihned se ztopoří Lady in trunk a mele. :-( :-!