Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Tuhle reklamu na BMW 340i zakázali. Proboha proč?

David Bureš
Diskuze (17)
Vozy BMW nadále patří mezi ty sportovnější na trhu. Svůj typický charakter ale automobilka podle některých názorů příliš zdůrazňuje.

Možná si ještě pamatujete na jeden z dílů Top Gearu, ve kterém se Jeremy Clarkson s Jamesem Mayem snažili natočit reklamu na VW Scirocco, přičemž mnoho jejich (mnohdy kontroverzních) nápadů odborníci na reklamu odmítli. Nejnovější propagační spot na BMW 340i ukazuje, že schválit reklamu ve Velké Británii rozhodně není snadný úkol.

Přiložený reklamní spot s názvem Vyroben pro zatáčky totiž britská regulační organizace Advertising Standard Authority (ASA) zakázala. ASA to zdůvodnila tím, že snímek podněcuje k nezodpovědné a potenciálně nebezpečné jízdě. Podle našeho názoru se ale jedná o zcela normální reklamu.

Jak si můžete všimnout, video zachycuje BMW 340i na klikaté pobřežní silnici. Jeden ze záběrů si však dovolil ukázat řazení a výrazně rostoucí otáčky motoru zachycené na otáčkoměru. Podle agentury tyto obrázky jasně ukazují, že automobil jede po silnici vysokou rychlostí.

Záběry navíc podkresluje hlas, který mimo jiné říká, že zatáčky inspirují a zatáčky pomáhají utéci. Podle organizace ASA tím reklama vybízí k rychlé jízdě zatáčkami. ASA rovněž vysvětluje, že jízdní vlastnosti auta nejsou v reklamě jasně komunikovány v souvislosti s bezpečností dopravy, jak vyžaduje britský reklamní kodex.

BMW se samozřejmě proti prohlášení ASA ohradilo a tvrdí, že reklama nevybízí k rychlé nebo agresivní jízdě. Hlavním sdělením snímku je podle mnichovského výrobce výzva řidičům, aby si jízdu za volantem auta užili.

Pro BMW to není první zakázaná reklama, další takové snímky si můžete prohlédnout v následujících videích. Reklamní spot na BMW M4 Cabrio se rovněž nelíbil britské organizaci ASA, která také v tomto případě tvrdila, že reklama nabádá k rychlé jízdě. ASA vysvětluje, že ve videu není jasně zřetelné, že M4 při jízdě bokem jede na závodním okruhu a ne na běžné silnici.

Starší reklama na BMW M5 (E39) z přelomu tisíciletí se zase nelíbila v Německu. I zde vadilo, že video se zajímavou pointou propaguje auto v souvislosti s rychlostí.

David Bureš
Diskuze (17)
8. 11. 2015 02:13
...
tak tam přidám: jistota v každé zatáčce a je to...asi začnu točit reklamy ;-)
Avatar - Kobler
6. 11. 2015 16:46
Re: Úplně logicky zakázaná reklama...,
>:D >:D >:D
6. 11. 2015 15:04
Úplně logicky zakázaná reklama...,
je to z důvodu nezodpovědné jízdy vpravo, když ve Velké Británii se jezdí vlevo!
Avatar - Barry Lyndon
6. 11. 2015 14:30
obvyklý rozpor motoristických novinářů
V jednom článku se rozplývají nad požitkem z jízdy ve Ferrari 458 Speciale...

... aby ten samý novinář v jiném článku moralizoval: Mimo obec max. 90 km/h děti! Více ne ne ne!! Bubu bubu bu!

A tato reklama má podobný problém. BMW tam zjevně jede nepředpisovou rychlostí. Proč ale kupovat 340i pro max 90 km/h...? Takže ano, je to reklama na rychlou jízdu... a otázka je: Chceme reklamy na rychlou jízdu?
Avatar - Stewee
6. 11. 2015 08:33
mozno tam nieco chyba v zabere
Nebude ta reklama zakazana tym, ze v zaberoch, kde je snimane pobrezie nie su zobrazeni utecenci, ako sa plavia k brehom na svojich pltkach? Reklama z tohto dovodu je zavadzajuca (skreslujuca skutocnost) a teda rozhodne odsudena na zakaz ;-)