Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Zadokolka Lamborghini Huracán LP 580-2 řádí na okruhu

David Bureš
Diskuze (0)
Nové Lamborghini je poháněno desetiválcem o výkonu 427 kW, síla motoru je prostřednictvím dvouspojkové převodovky posílána jen na zadní kola.

Lamborghini se specializuje na vozy s pohonem všech kol, v případě Huracánu ale podobně jako u předchozího Gallarda udělalo výjimku a představuje model s pohonem jen jedné nápravy. Jmenuje se Huracán LP 580-2 a stává se novým základním modelem značky.

Schopnosti auta výrobce prezentuje pomocí přiloženého videa. Díky pohonu zadních kol má být s novinkou větší zábava než se stávajícím Huracánem LP 610-4, který má poháněná všechna kola.

Oproti dosavadnímu Huracánu LP 610-4 však nová verze ztratila část síly. Atmosférický desetiválec modelu LP 580-2 je naladěn na 427 kW (-22 kW), točivý moment klesl o 20 N.m na 540 N.m. Sedmistupňová dvouspojková převodovka však zůstala zachována, o manuál by zákazníci prý neměli dostatečný zájem.

Lamborghini Huracán LP 580-2 je v Evropě prodáván za 150.000 eur bez místních daní (cca čtyři miliony korun), což je o 19.000 eur (asi 513 tisíc Kč) méně než u LP 610-4. Ve srovnání se stávajícím provedením se LP 580-2 liší též upravenou přídí pro zvýšení přítlaku na přední nápravě a přepracovanou zádí pro zlepšení proudění vzduchu kolem karoserie. Karbon-keramické kotouče pak nahradily obyčejnější ocelové disky, 19palcová kola jsou pak o palec menší než u LP 610-4.

Huracán LP 580-2 bude podle všeho jedinou zadokolkou ze Sant‘ Agaty. V případě dvanáctiválcového Aventadoru se s takovou verzí určitě nepočítá. Podle vedoucího vývoje Maurizia Reggianiho je síla 700koňového Aventadoru natolik vysoká, že by ji bez pohonu všech kol nebylo možné zvládnout.

V případě chystaného SUV Urus se automobilka pohonu jedné nápravy nebrání, o příchodu takového provedení však rozhodne zájem zákazníků. Lamborghini totiž zdůrazňuje, že plánované SUV bude zvládat i jízdu mimo zpevněné cesty.

David Bureš
Diskuze (0)