Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VinFast překvapuje. Vietnamská automobilka už začala vyrábět. V portfoliu má hned tři modely

David Bureš
Diskuze (4)

Nová vietnamská automobilka má zatím tři modely. Dva vznikly ve spolupráci s Pininfarinou, jeden s General Motors.

Vietnam dnes není považovaný za automobilovou zemi, tamější podnikatel Pham Nhat Vuong to ale prostřednictvím automobilky VinFast hodlá změnit. Loni na pařížském autosalonu značka šokovala svébytným designem a nyní překvapuje znovu. Sériovou výrobu aut začala dříve, než původně plánovala.

VinFast dopředu avizoval, že sériová verze jeho prvních modelů bude hotová letos v září, nyní ale vyplývá napovrch, že to automobilka stihla již dříve. Sériová produkce jejích aut v nově vybudované továrně ve městě Hai Phong byla zahájena už na začátku léta, o tři měsíce dříve, než se původně plánovalo.

Od prvních kroků k zahájení výroby tak uplynulo pouhých 21 měsíců. Průměrná doba výstavby takové továrny přitom obvykle zabere dvojnásobně dlouhou dobu. Se zahájením produkce pomohl Siemens, který dodal potřebný software i hardware, a to včetně prvků potřebných pro automatizaci v lisovně, lakovně, karosárně i montáži. Závod pracuje podle tzv. platformy Průmysl 4.0, díky čemuž je jedním z nejmodernějších v jihovýchodní Asii.

Předsériová produkce v Hai Phongu začala už na jaře. Prvním tehdy postaveným automobilem se stal VinFast Lux SA2.0, alias SUV poháněné přeplňovaným benzinovým čtyřválcem o objemu dvou litrů. Nabídne 168 kW a 350 N.m, přičemž je spárovaný s osmistupňovým automat z dílny ZF.

Video se připravuje ...

VinFast má v tuto chvíli ve svém portfoliu tři modely. Crossover Fadil se už ve Vietnamu začal nabízet ve druhém čtvrtletí, 4.940 mm dlouhé SUV Lux SA2.0 a 4.973 mm dlouhý sedan Lux A2.0 budou následovat ve třetím čtvrtletí. Oba používají pohon zadní nápravy nebo pětiprvkové zadní zavěšení. Jejich design navrhlo studio Pininfarina.

To Fadil je jen přeznačkovaný Opel Karl Rocks, tedy 3.676 mm dlouhé miniauto s oplastovanou karoserií. Pohání ho zážehová čtrnáctistovka o výkonu 72 kW, spárovaná s převodovkou CVT. Vedle toho Vinfast nabízí také elektrické skútry, do budoucna pak chce nabízet i elektřinou poháněné autobusy.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - petous
1. 10. 2019 12:48
Večerka
Jsem zvědavej, kdy ho u nás nabídne místní vietnamec ve večerce. Bez toho nemůže mít sortiment kompletní.
Avatar - xxc
30. 9. 2019 13:24
Re: parada
budu to soferske auta z vietnamu pre beznych ludi :-)
Avatar - 3_diamanty
30. 9. 2019 12:20
parada
to SUV aj sedan vcelku parada https://img2.auto.cz/…ull/5947994_.jpg .. akurat ten maly preznackovany opel karl mi tam k nim nesedi vobec dizajnovo