Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda: Ne snazšímu dávání dotace postiženým na auto?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Vláda zřejmě bude proti návrhu, aby úřady práce při rozhodování o příspěvku zdravotně postiženým lidem na koupi automobilu nemusely až na výjimky posuzovat majetkové poměry domácnosti žadatele.

Podle autora novely zákona o poskytování dávek, poslance Jana Bartoška už vozidla nejsou luxusním zbožím a posuzování majetkových poměrů žadatele proto není zdůvodnitelné. Kabinet ale podle předběžného stanoviska poukáže na zbytečné rozpočtové dopady. O předloze rozhodne Parlament.

Automobil je na rozdíl od jiných pomůcek pro postižené lidi standardním výrobkem a rodina jej nemusí využívat jenom k přepravě handicapovaného člena, stojí v dokumentu pro vládu. Kvůli návrhu by prý úřady vyplácely nejvyšší možnou částku i v případech, kdy je to v souvislosti s majetkovou situací žadatele zbytečné.

Nynější úprava uvádí, že úřad stanoví výši příspěvku na pořízení auta s přihlédnutím nejen k četnosti a důvodu dopravy, ale i k příjmu žadatele a příjmu osob s ním společně posuzovaných a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům. Nejvyšší možná dotace nyní činí 200.000 korun.

Bartoškův návrh stanoví, že úřad s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy určí příspěvek na auto v takové výši, aby spoluúčast žadatele představovala deset procent z maximální výše příspěvku, tedy 20.000 korun. Pokud by však žadatel neměl dostatek peněz ani na tuto spoluúčast, pak by ji úřad mohl snížit až na 1000 korun. Při tom by však už přihlížel k míře užívání auta, k příjmu žadatele i jeho rodiny a celkovým sociálním a majetkovým poměrům.

Současné znění zákona může podle Bartoška znamenat potíže v rodinách, které nefungují zcela dobře. Žadatel se prý může dostat do neřešitelné situace třeba v případě, že společně posuzované osoby odmítnou prokázat své majetkové poměry s odůvodněním, že samy nic nechtějí.

Vláda bude posuzovat i další Bartoškův návrh, podle kterého by úřady mohly vyplácet příspěvky na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem bez toho, že by rodiče museli žádat o souhlas soud. Kabinet by měl tuto předlohu podpořit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
15. 6. 2015 12:52
Ne
I jakožto vozíčkář říkám, že zamítnutí tohoto návrhu je rozumné. Rozdávat peníze bezmyšlenkovitě je obrovská hloupost a posuzování majetkových poměrů je naprosto v pořádku.
Čím už si, ale nejsem tak jistý je doba na kterou je příspěvěk poskytován. Dříve byla maximální výše příspěvku 100 000 a tento příspěvek byl podmíněný pěti lety vlastnictví zakoupeného vozu. Nyní je tato částka až 200 000, ale je podmíněna deseti lety vlastnictví vozu! Obávám se, že 10 let je až příliš mnoho a vzhledm k tomu, že většina invalidů má vůz s automatem tak si říkám v jakém stavu budou nejspíš současné "dé-es-géčka" po deseti letech?!
Na druhou stranu zvýšení příspěvku umožňuje lidem při troše skromnosti i zakoupení nového vozu. Škoda auto nabízí poměrně solidní slevu 13% a po slevě si z celkové ceny smí držitel ztp ještě odečíst DPH.
Fabia od 234 900kč - 13% = 204 363kč - DPH 21% = 161 447kč. Vzhledem k tomu, že každý rozumný člověk pokud je to alespoň trochu možné disponuje nějakou finanční rezervou pak má takový člověk poměrně solidní možnost ke koupi slušného nového vozu. Jen si nejsem jistý tou životností deseti let.
Další potencionální problém je pojištění proti krádeži vozu, které je sice nepovinné, ale v případě odcizení vozu musí člověk státu vrátit poskytnutý příspěvěk a to je pro takového člověka doslova likvidační. Tudíš chtě nechtě musí nemalou pojistku proti krádeži platit... tím spíš u auta značky Škoda.