Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda schválila zvýšení sazeb mýtného až o 30 procent

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Sazby mýtného pro kamiony a autobusy v Česku od ledna 2015 vzrostou. Proti původnímu plánu zůstane zachována zvýšená sazba pro páteční jízdy kamionů, která má regulovat zvýšený provoz v tento čas.

Kamionům splňujícím ekologickou normu Euro 5 by měly podle návrhu vzrůst od ledna 2015 sazby mýtného v průměru o 9,8 procenta, v kategorii vozidel s méně ekologickými motory bude růst činit 8,2 procenta. Autobusům, které mají proti kamionům výrazně snížené sazby, vzroste cena až o 30 procent.

Podle původního Prachařova návrhu mělo být součástí návrhu zrušení dvojnásobně zvýšených sazeb za provoz v pátek mezi 15:00 až 20:00. Toto opatření mělo prý jen minimální dopad na skladbu vozidel využívajících komunikace v tuto dobu. Dvojnásobně vyšší sazby navíc kvůli malému množství vozidel, která v tuto dobu jezdí, nepřinášely významnější množství peněz, uvedlo v materiálu ministerstvo. Návrh však při prvním projednáváním ministry minulý týden u některých kolegů ve vládě včetně premiéra Bohuslava Sobotky narazil.

Od ledna rovněž vznikne nová kategorie vozidel splňující normu Euro 6 a EEV (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle). U těchto kamionů by měly ceny za ujetý kilometr po zpoplatněné síti odpovídat letošním cenám platným pro Euro 5. Právě vytvoření nově kategorie umožnilo podle Sobotky ministerstvu během uplynulého týdne vyjednat s dopravci kompromis ve věci pátečních sazeb.

Jako kompenzace za zdražení mýtných sazeb mají být dopravcům sníženy limity pro získání množstevních slev na mýtném. Pětiprocentní slevy na mýtném tak budou moci dopravci dosáhnout při platbách 75.000 korun na jedno vozidlo. Pro získání maximální, třináctiprocentní úlevy, budou muset s jedním vozidlem na mýtném zaplatit 300.000 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
10. 12. 2014 22:29
To už si dělaj fakt pr*el
To už snad opravdu není možné. Co už my podnikatelé musíme udělat, aby nás tento zku***ný stát neobíral? Všechny daně co šli jsem už převedl do Německa, kde je to mnohem levnější a přehlednější - čehož se zde nikdy nedočkáme. Abych se zde vyhnul dražšímu mýtnému - které zvedali minulý rok a vyšší bylo pro EU 3 kdežto EU5 byla o něco zvýhodněná, koupil jsem úplně nový tahač - který má nižší emisní limity a posunul se tak z EU3 na EU5 a teď se zde dozvídám, že ty zku*vysynové mě zvednou mýtné u EU5 mnohem více. Ty vole co už tady člověk má dělat aby platil méně?!!? Kdyby to šlo, platím úplně vše v Německu, ale bohužel to nejde. Vydělávám sice hódně, ale proč to dávat tomuto zas*** státu, který to roz*** na různých pos*** dávkách pro cigány - omlouvám se pracujícím cikánům - a s těmi velmi velmi drahými tankodromy na kterých se za chvíli nebude dát ject ani těch 90 km/h a které tak hrdě nazývají dálnice a rychlostní silnice nic NEDĚLAJÍ!
Jediné co mi zřejmě zbývá, je všechno tu prodat a odjet do Německa, kde už mám od ledna t. r. založené eseróčko - německy Gesellschaft mit beschränkter Haftung
Už mě to tu vážně s**e.
Opravdu ,,podporuji" tento stát co nejméně to jde - potraviny, PHM a další věci už léta kupuji v Německu, které mám od domu vzdálené 14 km (jen tam) - protože neumí hospodařit - narozdíl od Německa, Rakouska, Švýcarska etc.

Rada pro podnikatele - pokud chcete ušetřit přesuňte co jde do zahraničí - i okolní země to mají podstatně levnější než předražená ČR
Avatar - FISHkaa
29. 10. 2014 07:51
chjo
Nojo,
někde ty kok*ti musí sebrat peníze na chléb a hry pro ovčany, kteří je za odměnu opět budou příště volit... :no:
Avatar - zaplosak
28. 10. 2014 17:37
hnus
Pak se diví že kamiony jezdí po kdejaké skoro polňačce, tam je teď ještě víc budou zamněstnavatelé hnát, vůbec nechápu za co chcou zdražovat - za co?
28. 10. 2014 12:32
Umí něco jiného?
Až budeme mít vládu, která za 4roky svého vládnutí nic nezdraží tak pak bude možná líp 8-s

"Autobusům, které mají proti kamionům výrazně snížené sazby, vzroste cena až o 30 procent." To nevadí tak budeme jezdit všichni autama, protože to vyjde levněji i pro jednoho, jenom nevím jak se na tu dálnici, která má 1 pruh protože další je zavřenej vejdeme >:-[]