Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vodíkový Nissan X-Trail: chcete se svézt?

Michal Otruba
Diskuze (12)
Japonská automobilka Nissan dodala do autopůjčovny Kanagawa Toshi Kotsu Ltd. X-TRAIL poháněný vodíkem. Půjčit si jej tam může kdokoliv, tedy i vy.

Automobilka Nissan se snaží v rámci svého “Zeleného programu“ vyvíjet a nabízet technologie a produkty, které snižují produkci CO2. Proto si zájemci o vodíkovou technologii mohou od dubna 2006 vyzkoušet chování a výhody či nevýhody vodíkového pohonu na vlastní kůži. Má to ale jeden háček – předváděcí jízdu můžete absolvovat pouze v ústředí automobilky Nissan v Tokiu.

Včera se situace ale změnila. Nissan totiž prodal autopůjčovně Kanagawa Toshi Kotsu X-TRAIL s vodíkovým pohonem, který si může půjčit kdokoliv. Jedná se o Nissan X-TRAIL FCV (Fuel Cell Vehicle) využívající originální vodíkový pohon přímo od Nissanu kombinovaný s Li-Ion baterií. Vodíkový pohon v X-TRAILu dodává výkon 90 kW a maximální rychlost a zrychlení na 100 km/hod jsou stejné jako u benzínového bráchy.

Vodíková technologie spočívá v chemické termonukleární reakci mezi vodíkem a kyslíkem, na jejímž konci je elektrická energie pro pohon vozu a voda jako vedlejší produkt. Výhody tohoto pohonu jsou všeobecně známy – žádné výfukové zplodiny, z výfuku se line pouze vodní pára.

Michal Otruba
Diskuze (12)
21. 2. 2007 15:46
Re: chemická termonuklearni reakce
Skoda, ze uz minula doba, kdy se o autech psali lidi s technickym vzdelanim. Dnes jsou auta spis domenou kecalu a marketingovych sasku. Jinak davam jednicku Nissanu za to, ze dostal do auta TOKAMAK nebo jaderny reaktor. V pokracovani clanku se zrejme dozvime vic :yes:
21. 2. 2007 09:36
Re: Zelený program
Jeden z variantov. A dobry. Zatial hodne drahy. Cisty. S vynimkou pripravy vodika, ten sa nevyrobi, neschladi a nenaplni uplne cisto, ale je to bagatel voci tomu, co sa do vzduchu pusta bezne. Len aby sme potom z tolkej vody v atmosfere co vsetky auta vypustia nemali kazdy druhy tyzden nejaky monzun.... >:D srandujem....