Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Voitures Extravert nestíhá vyrábět klasické Porsche 911 přestavěné na elektromobil

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Společnost Voitures Extravert v loňském roce zaujala svou přestavbou klasického vzduchem chlazeného Porsche 911 v elektromobil natolik, že v letošním roce díky poptávce výrazně navýšila původně plánovanou produkci.

Společnost Voitures Extravert se sídlem v nizozemském Utrechtu uvedla svou proměnu Porsche 911 se vzduchem chlazeným šestiválcem v elektromobil se jménem Quintessenza v loňském roce a v letošním roce představuje její lehce aktualizované provedení, které se díky zájmu ze strany zákazníků dočkalo oproti původnímu plánu trojnásobně vyššího počtu přestavěných vozů.

Při loňském uvedení bylo elektrické Porsche 911 od Voitures Extravert prezentováno ve dvou provedeních, což se v letošním roce nemění. První z nich nese označení Quintessenza SE a vizuálně se přibližuje nejstarším provedením Porsche 911 s chromovanými nárazníky a ukazateli směru usazenými na předních blatnících. Druhý s pojmenováním Quintessenza TE pak sází na vzhled, který byl pro devětsetjedenáctky charakteristický od roku 1974 až po konec osmdesátých let.

V obou případech začíná stavba dokonale očištěným skeletem bez jakéhokoliv náznaku koroze a zajištěním nové antikorozní ochrany. Komponenty podvozku v podobě náprav odpovídají Porsche 911 Carrera 3.2 z osmdesátých let, ale využívají moderní stavitelné tlumiče. Brzdový systém je pak osazen kotouči s vnitřním chlazením a nechybí ani moderní posilovač řízení. Voitures Extravert Quintessenza má v obou svých provedení vynikat rozložením hmotnosti v poměru 50:50.

Pohonný systém má tvořit dvojice elektromotorů u zadní nápravy, která má u letošní série vozů disponovat nejvyšším výkonem 163 kW (222 k) a točivým momentem 900 N.m. Potřebnou energii nyní poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 58 kWh. Pro obě provedení je shodně uváděna akcelerace z 0 na 100 km/h za méně než 6,0 s a maximální rychlost je na rozdíl od loňského roku, kdy byla uváděna 200 km/h, omezena na 180 km/h. Dojezd se i nadále pohybovat kolem 400 km na jedno nabití.

První sérii elektromobilů Voitures Extravert představovala pětice zástupců provedení Quintessenza SE, která byla prodána v loňském roce. Pro letošní rok bylo původně plánována stavba dvanácti vozů, ale podle dostupných informací jich má nakonec díky velké poptávce vzniknout 36 a opět v provedení SE. V příštím roce se pak mají rozběhnout i dodávky vozů ve verzi TE.

Voitures Extravert na své elektrické devětsetjedenáctky poskytuje záruku na pět let nebo 100.000 kilometrů a základní cena kompletního vozu Quintessenza v obou provedeních startuje v současnosti na částce 299.990 eur, což je v přepočtu zhruba 7,75 milionu korun.

Zdroj: Voitures Extravert

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme