Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen CrossBlue: Sedmimístný crossover se začne prodávat v roce 2016

David Bureš
Diskuze (82)
Chystaný crossover nahradí v nabídce značky MPV Routan, oproti němuž má být mnohem úspěšnější.

Volkswagen na loňském autosalonu v Detroitu představil koncept velkého crossoveru CrossBlue. O jeho možné výrobě se mluvilo celý rok, nyní je oficiálně potvrzena.

Předseda představenstva automobilky Volkswagen Martin Winterkorn v oficiálním prohlášení uvedl, že SUV speciálně určené pro severoamerický trh se začne prodávat v roce 2016. Winterkorn vysloveně neřekl, že chystaný model bude vycházet z konceptu CrossBlue, všechny dřívější zprávy tomu ale nasvědčují.

Crossover bude konkurovat vozům typu Honda Pilot a Ford Explorer, automobil má pomoci koncernu VW Group prodávat do roku 2018 v USA více než milion aut. Loni zde VW Group prodal 611.700 vozů. Vedle Volkswagenu v USA působí z velkých značek koncernu ještě Audi.

V rámci zdejšího růstu chce německý koncern v Severní Americe investovat v příštích pěti letech přes sedm miliard dolarů (cca 140 miliard korun).

CrossBlue se stane nástupcem nepříliš úspěšného MPV Routan, jehož prodej byl ukončen v minulém roce. Routan byl upravený Chrysler Voyager (známý též jako Town & Country) a prodával se jen na americkém trhu.

Automobil má jakožto crossover šanci na úspěch, tento typ vozů je mezi americkými zákazníky populární. Samotný koncept CrossBlue byl navíc navrhován tak, aby vyhovoval zdejší klientele.

Koncept Volkswagen CrossBlue je dlouhý 4.986 mm, široký 2.014 mm a 1.732 mm vysoký, jeho základem je modulární platforma MQB. Pod kapotou pracuje turbodiesel kombinovaný s elektromotory u přední a zadní nápravy. Zatímco koncept byl šestimístný, u sériové verze se počítá až se sedmi sedadly.

David Bureš
Diskuze (82)
15. 1. 2014 12:41
Re: Nové modely VW
Jasně, dokončí platformu a najednou vysypou na trh deset modelů. Ty budeš vynikající plánovač. Něco ti prozradím. Na vývoj aut potřebuješ lidi. A bylo by dobré, aby měli co dělat tak nějak nepřetržitě. Jen tak mimochodem; v době, kdy šel na trh Golf, nebyla MQB kompletně hotová.

Jak jsem napsal, Touranu prodloužili životní cyklus podobně jako Golfu a Passatu. Jen ho asi nepovažují za tak důležitý model jako tyhle dva. Tiguan se začal vyrábět v zimě 2007 (tedy v prosinci, v září ve Frankfurtu ukázali sériovou podobu), pokud vím. Takže je na začátku sedmého roku.
15. 1. 2014 10:31
Re: Motor
Zapamatuj si pravidlo, dobrej řidič umí kousky i se slabým autem. ;-)

Tedy, až se někdy projedeš třeba s jezdcem rally, kterej ti ukáže, jak se i se slabým autem dá jezdit, budeš se hodně divit. Tedy ty se budeš divit určitě. ;-)
Avatar - Hittman
15. 1. 2014 07:32
Re: Motor
Teoreticky 1,4TSI z aktuální portfolia 90kw, i když jsem s ní nejel. (možná i 1,8TSI). Ale pro SUV, které má větší odpor vzduchu, větší valivý odpor a bývá většinou těžší než klasik ve stejné třídě, tam by to mělo být o "jednotku" vejš.
Co se týká nafty, tak 125kW (O3 je pro mne zatím neznámý kafe). S tímto motorem jedeš úsporně, bezpečně a bez "nervů". Ale je to čistě můj názor, nikomu ho nevnucuji a budu tu asi osamocen. Ale jinak naftu v 6ti válci, to je pro mne ideální jízda. Klid, pohoda, a nebo jistota v každém okamžiku jízdy >:D
Avatar - Hittman
15. 1. 2014 07:27
Re: Motor
A nebo ty ses ještě nenaučil řídit >:-[]
Avatar - Ozzman
15. 1. 2014 07:26
Re: škodovka
Tenkrát to bylo "halo" že vyjížděla nová Oktávie, což byla skoro revoluce oproti tomu, co se vyrábělo do té doby :-) Vše hned nejde a buďme rádi za Oktávku... podívej jak dopadlo Toledo :-)