Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen kupuje amerického výrobce tahačů Navistar International

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Skupina Traton SE, dceřiná společnost koncernu Volkswagen, kupuje tradičního amerického výrobce tahačů Navistar International.

Německý koncern Volkswagen zřejmě již brzy úspěšně dokončí převzetí americké společnosti Navistar International, dříve známé také jako International Harvester, která patří k tradičním americkým výrobcům užitkových vozidel.

Americký výrobce by se tak již brzy mohl stát součástí skupiny Traton SE, dceřiné společnosti koncernu Volkswagen, která již v současnosti patří k největším výrobcům užitkových vozidel na světě. Ve svém portfoliu má totiž značky jako MAN, Scania nebo Volkswagen Caminhões e Ônibus.

Skupina Traton je již delší dobu držitelem 16,8 procentního podílu ve společnosti Navistar, v průběhu září ovšem učinila společnosti nabídku na odkoupení zbylých 83,2 procent akcií za cenu 43 dolarů za akcii. To ovšem představenstvo Navistar odmítlo a jednání tak pokračovala.

Až během 14. října se měly obě strany shodnout na prodejní ceně 44,50 dolarů za akcii, což ve výsledku znamená, že německý gigant odkoupí zbývajících 83,2 procenta americké společnosti za částku přes 3,7 miliardy dolarů. Celková hodnota amerického výrobce užitkových vozidel by se tak měla pohybovat okolo 4,4 miliardy dolarů.

Americká společnost tak do skupiny Traton přispěje výrobou středních i těžkých nákladních vozidel, tahačů a autobusů. Díky akvizici Navistar International se navíc portfolio značek skupiny Traton rozroste o značky International Truck, IC Bus a Navistar Defense.

Informaci o shodě na prodejní ceně potvrdila americká společnost ve své tiskové zprávě. Současně také dodala, že má prodej podporu jejích dvou největších akcionářů a připravuje se na finální dojednání dohody.

Ondřej Mára
Diskuze (17)

Doporučujeme

21. 10. 2020 18:46
Co na to Trump?
Jaká může být větší ostuda, než když takový klasický Americký výrobce přejde do rukou Němců .... Co bude následovat, Číňani koupí Ford? :D Ani bych se tomu nedivil ...
Avatar - Barrichello
21. 10. 2020 14:36
Re: Divná strategie
Všechy trucky sou skládačka, ale nepatří to pod žádný velký koncern.
Tak myšleno.

Jinak samozřejmě skládačka z dílů - motory Cummins, Caterpillar, Detroit Diesel, převodovky Allison, Spicer, Fuller atd, nápravy DANA, Meritor, Allison atd
Avatar - wakantanka
21. 10. 2020 11:09
Re: Divná strategie
Mno neviem, keď tak na tie trucky pozerám, tak tam nejako veľa nezávislosti nevidím. Skladačka z dielov iných výrobcov či sa mýlim?
Avatar - Hammunasakra
21. 10. 2020 09:34
Re: Divná strategie
A babiš nejlepČí premiér co sme měli my https://www.seznamzpravy.cz/…sovy-rise-125234 :-O :D
Avatar - Barrichello
20. 10. 2020 22:19
Re: Divná strategie
lepší než ta kreatura Biden.

Je to menší zlo.