Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen proměnil Crafter ve studii obytného vozu California XXL

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Pro letošní Caravan Salon v Düsseldorfu si připravila divize Volkswagen Užitkové vozy studii obytného vozu California XXL, jejímž základem je zástupce aktuální generace modelové řady Crafter.

Volkswagen Californa na základech modelu Transporter patří k nejpopulárnějším obytným automobilům v Evropě a jeho obliba s každou další generací od představení v roce 1988 roste.

Volkswagen Crafter, jehož druhá generace se představila v létě loňského roku a letos vstoupil na český trh, nabízí jedinečnou příležitost přenést kvality modelu California do kategorie o třídu větších obytných automobilů Volkswagen a ještě více je rozvinout.

Pro letošní Caravan Salon připravená studie California XXL naznačuje, jakou cestou se může Volkswagen Užitkové vozy vydat v případě, že se rozhodně rozšířit rodinu svých obytných automobilů o dalšího člena.

Prostorná karoserie modelu Crafter umožnila při návrhu a stavbě studie California XXL stvořit velkoryse pojatý interiér, v němž může posádka počítat například s komfortním lůžkem o délce dvou metrů. Pozoruhodnou volnost pohybu má poskytnout oddělený, velkolepý obytný prostor. V něm má nabízet dostatek místa lavice a přední sedadla otočná o 180 stupňů.

Podobně jako v sériovém modelu Californa je i ve studii účelná a prakticky promyšlená kuchyňka, v níž nechybí varná deska se dvěma plynovými hořáky, chladnička, kuchyňský dřez a rozšiřitelná pracovní deska. Prakticky navržená koupelna se sprchou a WC má poskytovat cestovatelům ještě více komfortu.

Volkswagen Užitkové vozy uvádí, že studie California XXL i přes své rozměry neklade vzduchu velký odpor. Dokonce i s výškou 2900 mm má hodnota součinitele aerodynamického odporu vzduchu (cx) zůstávat v příznivém rozsahu konvenčních verzí modelové řady Crafter, a to díky propracovanému aerodynamickému konceptu.

Více informací o nové studii California XXL má Volkswagen Užitkové vozy zveřejněno při její světové premiéře na veletrhu Caravan Salon v Düsseldorfu, pořádaném od 26. srpna do 3. září letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
15. 8. 2017 10:31
Jinými slovy
Jinými slovy VW s velkou pompou zamýšlí vyrábět to co konkurence běžně prodává už mnoho let.
Mimochodem v povídání o tom velkorysém prostoru jsem nepostřehl žádnou zmínku o garáži na převoz hraček.