Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Tukan? Ano, i takového auta se můžeme dočkat

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Německá automobilka má v záloze několik velmi zajímavých jmen, která odkazují na řeckou mytologii či zvířecí říši. Dočkáme se některých z nich i na sériovém modelu?

Volkswagen si u německého, chilského a mexického patentového a známkového úřadu nechal zaregistrovat hned několik jmen, které by mohly nést potenciální novinky pro evropské, ale i americké trhy. Osmička názvů Airon, Angra, Hera, Tempus, Tera, Therion, Thron a Tukan odkazuje například na řeckou mytologii, z níž vychází třeba zmíněná Hera.

Ta označuje nejvyšší starověkou bohyni, ochránkyni rodiny, která je podle pověsti sestrou a zároveň i manželkou Dia a patronkou manželství a zrození. Therion si fanoušci hudby mohou spojit se švédskou metalovou skupinou, původně ovšem označuje šelmu ve smyslu biblické Apokalypsy.

Airon jako takový odkazuje na slovo Ayron, což znamená hora síly. U slova Angra najdeme hned několik významů. V portugalštině znamená zátoku či záliv, ve staré norštině zase označuje truchlení, rozčílení nebo strádání. Takhle pojmenovaný je ovšem též rod hrabavého hmyzu a druh ryby, přičemž Angra je i brazilská power metalová kapela. Angra Mainyu v zoroastriánské víře (íránské dualistické náboženství založené podle tradičního podání Zarathuštrou, zvaným též Zoroaster) navíc představuje jméno destruktivního ducha či zla.

Video se připravuje ...

Název Angra se však ve spojení s volkswageny objevil již dříve. V polovině 80. let minulého století brazilská společnost Angra Industria e Comercio de Carrocerias vyráběla křížence mezi sportovním autem a buginou, k jejichž pohonu sloužily právě vzduchem chlazené německé motory.

Tempus v latině znamená čas, tera je zase předponou soustavy SI a označuje bilion základních jednotek. Thron je německy trůn, tukan pak pták z čeledi tukanovitých. Nejznámější ze všech 37 druhů je tukan obrovský s charakteristickým barevným zobákem, který se vyskytuje ve Střední a Jižní Americe.

Registrace těchto názvů jako ochranných známek ovšem neznamená, že je Volkswagen ve skutečnosti někdy použije. Takový Volkswagen Tukan by však byl příjemným zpestřením nabídky. Jak by podle vás vypadal?

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme