Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses úspěšně testuje kloubové elektrické autobusy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Volvo Buses pokračuje ve vývoji elektrických autobusů a jejím dalším krokem je testování prvních kloubových vozidel v linkovém provozu v Göteborgu.

 

Společnost Volvo Buses v rámci projektu ElectriCity vyslala v červnu loňského roku v Göteborgu dva prototypy elektrických kloubových autobusů na část trasy linky 16, využívané velkým počtem cestujících.

Testování elektrických kloubových autobusů ve skutečném provozu navazuje v rámci projektu ElectriCity na dvounápravové elektrické autobusy značky Volvo Buses, využívané od roku 2015 na lince 55.

Elektrické kloubové autobusy pro Göteborg jsou dlouhé 18,7 m s kapacitou 135 cestujících, z nichž může být až 38 sedících. Autobusy mají čtyři dvoukřídlé dveře pro rychlý výstup a nástup, čemuž je přizpůsoben prakticky celý jejich interiér. Cestující mohou využívat bezplatnou wi-fi, dobíjecí porty a rovněž i nový informační systém.

Peter Nordin, koordinátor projektu ElectriCity pro Volvo Group, k testování dvojice prototypů elektrických kloubových autobusů uvedl, že dosud za sebou mají více než 4500 hodin provozu na jedné z nejrušnějších linek v Göteborgu a mají najeto celkem 62.000 kilometrů bez zásadních problémů. Testování probíhá podle plánu a získaná data i zkušenosti ze skutečného provozu jsou využívána pro další vývoj elektrických autobusů.

V případě cestujících byl v dubnu letošního roku proveden průzkum spokojenosti s prototypy elektrických kloubových autobusů, z nějž vyšlo, že 90 procent pasažéru vnímá tato vozidla jako přívětivější k městskému prostředí a zároveň pohodlnější oproti konvenčním autobusům.

Zdroj: Volvo Buses

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme