Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo C40 za rohem. Nové SUV kupé se představí už příští týden

David Bureš
Diskuze (18)

Také Volvo chce využít zájmu o SUV kupé. První takové auto švédské značky využije základ úspěšného modelu XC40.

Volvo v posledních letech zažívá úspěšné období, a to přestože poslední ryzí novinku představilo v roce 2018, aktuální generaci modelu střední třídy S60/V60. Od té doby spíše rozšiřovalo svoji nabídku elektrifikovaných variant, dorazily nové plug-in hybridy, elektromobil a konvenční nabídka vsadila na mildhybridní ústrojí. Letos však konečně na úplnou novinku opět dojde.

Jmenuje se Volvo C40 a půjde o kompaktní SUV kupé, odvozené od populární XC40, evropského Auta roku 2018. Jde přitom o dobře udržované tajemství švédské značky, o možném doplnění nabídky o nový derivát XC40 se sice hovoří už delší dobu, zatím však na veřejnost neunikly žádné bližší detaily. A to se má C40 představit už příští týden! Premiéra je podle zákulisních zpráv plánována už na úterý 2. března.

Jméno odkazuje na někdejší populární třídveřový hatchback C30. Jelikož už ale o takovou koncepci není dnes takový zájem jako kdysi, vsadí novinka na zvýšenou stavbu a dva páry bočních dveří. Silueta se přitom může do jisté míry podobat modelu Lynk & Co 05, s nímž novinka Volva bude sdílet technický základ. Číslovka 40 pak zdůrazňuje spřízněnost s modelem XC40, v podobě obdobné velikosti nebo platformy CMA, kterou Volvo vyvinulo ve spolupráci s mateřským Geely.

Volvo C40 má v nabídce švédské automobilky hrát roli stylovky, což má být patrné nejen na jeho nezvyklém designu, ale také na nabídce motorizací. Přestože architektura CMA umožňuje i zástavbu konvenčních spalovacích motorů, podle zákulisních zpráv bude C40 nabízena výhradně jako elektromobil. Minimálně zpočátku. To by konkrétně znamenalo dvojici elektromotorů pro pohon všech kol a kombinovaný výkon 300 kW, což je ústrojí představené již v XC40 P8 Recharge. Jednalo by se tak o součást aktuální strategie značky uvádět každý rok alespoň jedno elektroauto.

Jak to nakonec bude, se dozvíme již příští týden. Do prodeje pak má Volvo C40 vstoupit na podzim.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - EMERX.cz
24. 2. 2021 15:49
Design
Jsem zklamaný, připomíná to všechno možné jen ne Volvo.
24. 2. 2021 14:22
Re: Fáze stárnutí
Gréto?
24. 2. 2021 13:36
Re: SUV kupé...
A zdá se ti na tom být něco špatného? :-) Ale díky! :yes:
Avatar - _Karel_
24. 2. 2021 13:23
Re: kia ?
Úplný dvojčata. Nebýt tam popisky, ani je nerozeznám. :D
Podobnej styl čumáku má i Macan, Puma.....
24. 2. 2021 12:56
Re: kia ?
skutocne ? problem s drogami mas evidentne Ty :-)

https://en.wikipedia.org/…i/Lynk_%26_Co_05#…

vs

https://www.zigwheels.ph/car-expert-reviews/kia-sportage-gt-line-delivers-a-new-state-of-sportiness