Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo C70: střešní kouzla (video)

Ondřej Láník
Diskuze (12)
Možná si při pohledu na Volvo C70 říkáte, další kupé-kabrio, pěkné, stylové, vyvážené. Jenže výrobci a jejich dodavatelé vynakládají značné úsilí na to, aby zákazníci k tak jednoznačnému opravdu dospěli. Nejnovější kupé-kabria jsou toho zřejmým důkazem...

Možná si při pohledu na Volvo C70 říkáte, další kupé-kabrio, pěkné, stylové, vyvážené, neokoukané... Jenže výrobci a jejich dodavatelé vynakládají značné úsilí pro to, aby zákazníci k tak jednoznačnému opravdu dospěli. Nejnovější kupé-kabria jsou toho zřejmým důkazem...

Dva střešní díly pevné skládací střechy začínají být v roce 2005 automobilovým fajnšmekrům už málo. Aby kupé-kabrio pro čtyři cestující vypadalo dobře nejen když je střecha otevřená, musí se dlouhá střešní struktura rozdělit na více částí. Ani pak ale ještě není vyhráno. jednotlivé díly se musí úsporně vměstnat do svého úkrytu v zádi. Kinematika těchto mechanismů začíná být velmi složitá, takže její popis raději uskutečníme zábavnější formou - na krátkému videu.

Automobil musí při spuštění celého "divadla" v klidu, střecha potřebuje vertikálně minimálně 2 metry vysoký strop, ale přitom není třeba žádného místa za vozem. Třicetisekundová hra má mít úspěšný konec za jakéhokoliv počasí. Tři střešní díly jsou vyrobeny z oceli, vzájemně jsou utěsněny pryžovými těsněními. Výklopné víko je z oceli a hliníku. Jakmile je střecha uzavřená, torzní tuhost kupé-kabria je o 15 % vyšší.

Volvo je odpovědné za konstrukční návrh, vývoj a výroba nového otevřeného modelu probíhají ve spolupráci s firmou Pininfarina. Podobně jako jeho předchůdce, také nové Volvo C70 bude vyráběno v závodě ve švédském městě Uddevalla, který se nyní nazývá Pininfarina Sverige AB.

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Další zajímavá videa najdete ZDE.

Ondřej Láník
Diskuze (12)