Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo CE testuje v ostrém provozu hybridní rýpadlo EC300E

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Společnost Volvo Construction Equipment se v oblasti pohonu svých stavebních strojů chce více zaměřit na využití elektrické energie. Věnuje se proto mimo jiné i projektu hybridního rýpadla EC300E.

Společnost Volvo Construction Equipment (CE) v případě hybridního rýpadla EC300E testuje systém, u nějž během poklesu výložníku dochází k napájení akumulátorů využívaných k pohonu hydraulického čerpadla.

Silný a pravidelný pohyb klesání výložníku zásobuje 20litrové hydraulické akumulátory, které poté dodávají hydraulickou energii motorům, které přispívají k pohonu hydraulického čerpadla. Míra ovladatelnosti a výkonu zůstávají stejné jako u standardního EC300E, včetně schopnosti současného provozu v úsporném a hybridním režimu.

Tento systém ulehčuje práci motoru a umožňuje dosáhnout o 10 až 12 % nižší spotřeby paliva, až o 12 % nižšího množství emisí CO2, a to vše bez sebemenší ztráty výkonu.

U sestav určených k hloubení a výsypům (např. s výkyvem 90°) se může tato investice začít vracet již brzy po prvním roce provozu. Stroj poskytuje stejnou míru ovladatelnosti a výkonu, jakou lze očekávat od stejného konvenčního stroje, a současně až 17% úsporu paliva dle typu provozu.

Společnost Volvo CE uvádí, že nejen nápad samotný, ale také jeho součásti jsou velice jednoduché, protože se skládá pouze z několika prvků, jejichž údržba je velice jednoduchá.

Hybridní rýpadlo EC300E není prozatím v prodeji. V současné době probíhá jeho testování v ostrém provozu přímo u zákazníků na skutečných zakázkách.

Zdroj: AB Volvo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme