Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo představuje změny pro nový modelový rok, opět vylepší bezpečnost

David Bureš
Diskuze (2)
Volvo XC90 se dočká novinek představených v novém sedanu S90. Šedesátková řada (S60/V60/XC60) zase vylepší výbavu.

Automobilka Volvo je proslavená neustálým zlepšováním bezpečnosti svých vozů. Ve své snaze nadále neustává, v nadcházejícím modelovém roku 2017 bezpečnost svých modelů dále posílí.

Druhá generace systému poloautomatického řízení Pilot Assist debutovala ve velkém sedanu S90, nově ale bude nabídnuta i v SUV XC90. Automobil díky tomuto systému zvládne na dálnici jet bez zásahu řidiče, a to až do rychlosti 130 km/h. Nutností pro fungování tohoto asistenta je ale jasné dopravní značení.

V S90 se poprvé představilo také vylepšené automatické brzdění City Safety, kterého se v nadcházejícím modelovém roce dočká i XC90. Systém nově rozpoznává velká zvířata – především ve Švédsku jsou častým problémem střety s losy, zatímco dosud rozpoznával jen chodce nebo vozidla.

Poslední novinkou XC90 převzatou z S90 bude systém PowerPulse, který pomáhá rychlejší odezvě na sešlápnutí plynového pedálu. Jedná se o zásobník vzduchu, který pomocí přepouštění natlakovaného vzduchu sběrným potrubím přímo k menšímu ze dvou turbodmychadel pomáhá reakcím motoru. Systém bude stejně jako v S90 dostupný výhradně pro motor D5, dvakrát přeplňovaný vznětový dvoulitr o výkonu 165 kW.

Volvo vysvětluje, že převzetí prvků z S90 a jejich použití v XC90 umožňuje modulární platforma SPA, na jejímž základě jsou oba modely postaveny. V budoucnu tuto architekturu použijí i další modely, pro kompaktní vozy se však chystá další platforma (CMA).

Šedesátková řada čítající sedan S60, kombi V60 a SUV XC60 se v modelovém roce 2017 zaměří hlavně na rozšíření výbavy. Nové budou laky nebo kola. Zvýšený sedan S60 Cross Country navíc bude na vybraných trzích dostupný i s turbodieselem D3 (88 kW), zatímco benzinový čtyřválec T5 (180 kW) bude ve všech třech modelech nově dostupný i s pohonem všech kol. To znamená, že v XC60 skončí stávající 2,5litrový pětiválec se stejným označením.

Automobilka také vylepší svoji aplikaci Volvo On Call, kterou je vedle chytrých telefonů možné používat i pro chytré hodinky (se systémy Apple Watch, Android Wear) a náramek Microsoft Band 2. Aplikace třeba umí použít data z kalendáře a nastavit navigaci do cílového místa naplánované schůzky.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - praděda7
26. 2. 2016 23:41
Volvo a bezpečnost
Bezpečnost se zvýší tím, že bude ve 130km/hod na dálnici řídit samo....... >:D Doufám, že na Zelené vlně o tom dají všem vědět...... ;-)
26. 2. 2016 16:36
VOC
Nebylo by špatné, kdyby Volvo on Call konečně začalo fungovat v ČR. Tisková oznámení jsou hezká věc, ale realita pokulhává. :no: