Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks představuje nový systém baterií pro nákladní vozidla

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Volvo Trucks uvádí nový systém baterií pro nákladní vozidla modelových řad FH a FM, který zajistí dostatek výkonu pro veškeré palubní vybavení a současně omezí riziko prostojů kvůli vybitým bateriím.

Nový systém baterií pro nákladní vozidla společnosti Volvo Trucks obsahuje dvě samostatné sady baterií ve dvou samostatných okruzích. První z je určena pro spouštění motoru a druhá pro veškeré další elektrické vybavení kabiny vozu.

Baterie určená ke spouštění motoru má pouze jedinou funkci, a nedochází tedy k vyčerpávání její kapacity v důsledku odběru energie dalším palubním vybavením nákladního vozidla.

Napájení veškerého dalšího vybavení, jako např. přídavného topení, přídavné klimatizace, chladničky, audio-video systému a osobních zařízení (notebooky, mobilní telefony a tablety), zajišťují samostatné gelové baterie o kapacitě 210 Ah.

Nové řešení baterií na bázi gelové technologie jde naproti stále vyšším požadavkům na napájení ze strany mnoha dnešních zákazníků. Gelová technologie na rozdíl od klasických olověných baterií dokáže zajistit vysokou energetickou kapacitou po dlouhou dobu.

Samuel Nerdal, produktový manažer pro elektrické a elektronické systémy Volvo Trucks, k tomu uvedl, že tyto výhody přicházejí ke slovu zejména na dálkových trasách v mimořádně teplém nebo chladném klimatu. Řidiči si tak i za zimních nocí mohou dopřát příjemný odpočinek bez nutnosti spouštět motor kvůli dobíjení baterií.

Méně časté spouštění motoru také znamená nižší spotřebu paliva a nižší dopady na životní prostředí. Saumel Nerdal dodal, že zaparkovaný nákladní vůz s motorem spuštěným na volnoběh spotřebuje přibližně tři litry paliva za hodinu. Nové řešení baterií od společnosti Volvo Trucks dokáže minimalizovat spouštění motoru na volnoběh, a tak výrazně snížit náklady na palivo.

Nové gelové baterie nabízejí výrazně delší servisní životnost než klasické olověné baterie, a navíc umožňují vyšší počet dobíjecích cyklů. Za náročných provozních podmínek je životnost gelových baterií dokonce 10-15x delší.

Nový systém baterií míří do nabídky společnosti Volvo Trucks jako volitelný prvek výbavy pro nákladní vozidla modelový řad FH a FM nabízená na evropských trzích. Gelové baterie je možné zabudovat buďto dozadu společně s bateriemi pro spouštění motoru (po levé straně), nebo v kombinovaném bateriovém boxu společně s bateriemi pro spouštění motoru na levé straně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)