Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks pro nižší spotřebu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Volvo Trucks uvádí na trh nový systém zvedaní druhé poháněné zadní nápravy.

Novinka je určena především pro vozidla převážející těžký náklad jedním směrem a vracející se zpět prázdná. S tím se lze setkat například při přepravě dřeva, sypkých materiálů nebo dopravě materiálu na staveniště.

Jonas Odermalm, pracující u společnosti Volvo Trucks jako manažer pro segment stavebnictví, uvádí, že se systémem zvedání dvojité zadní nápravy lze u prázdného vozidla odpojit a zvednout druhou nápravu, což přináší řadu výhod mezi nimiž dominuje zejména úspora paliva.

V porovnání se situací, kdy jsou všechna kola v kontaktu se zemí, může zvednutí druhé poháněné nápravy ušetřit až čtyři procenta pohonných hmot.

Klasický diferenciál je u vozidel vybavených tímto systémem nahrazen zubovou spojkou umožňující odpojení a zvednutí druhé poháněné nápravy i za jízdy.

Řidič si může sám vybrat, zda dá přednost výkonu a přepravní kapacitě konfigurace 6x4 se dvěma poháněnými nápravami, nebo lepší manévrovatelnosti konfigurace 4x2 s jednou poháněnou nápravou.

Se zvednutou druhou poháněnou nápravou se o metr zmenšuje průměr otáčení a navíc se zbytečně neopotřebovávají pneumatiky a komponenty zavěšení.

Jonas Odermalm k novému systému dodává, že na kluzkých a měkkých površích může řidič zvednutím druhé poháněné nápravy zvýšit tlak na první nápravu, čímž získá více přilnavosti a sníží tak riziko uvíznutí.

Zvednutí dvojité nápravy s sebou přináší také pohodlnější jízdu s nenaloženým vozidlem, což může být často až polovina celkového času. Díky tomu, že s vozovkou mají kontakt pneumatiky pouze jedné poháněné nápravy, se sníží hluk v kabině i vibrace volantu.

Funkce zvedání dvojité nápravy, umožňující zvednutí pneumatik až do výše 140 mm nad zemí, je dostupná pro modely Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH a Volvo FH16.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)