Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo začalo s výrobou Polestaru 1. Levný opravdu nebude

ČTK
Diskuze (0)

Švédská automobilka Volvo Cars hodlá vyvážet první vozy Polestar s hybridním pohonem, které vyrábí v Číně, nejen do Evropy, ale také do Spojených států, přestože Washington může v listopadu ohlásit restrikce na dovoz automobilů.

V západočínském městě Čcheng-tu byl dnes otevřen závod na výrobu dvoudveřových hybridních kupé s karoserií z karbonového vlákna a pohonem na benzin a elektřinu, napsala agentura AP.

Na evropském trhu se vůz Polestar 1 začne prodávat letos za zhruba 150.000 eur (3,87 milionu Kč), uvedl šéf značky Polestar Thomas Ingenlath. Prodej v USA by měl začít počátkem příštího roku.

Automobilka Volvo Cars, která je od roku 2010 v rukou čínské společnosti Geely, vyrábí vozy na elektrický pohon jak pod značkou Volvo, tak pod samostatnou značkou Polestar, zaměřenou na elektrické vozy s vysokým výkonem.

Polestar 1 slibuje dojezd 150 kilometrů na jedno nabití, v případě potřeby může být zapojen také benzinový motor. Po tomto modelu má následovat výroba čistého elektromobilu a sportovně užitkového vozu SUV.

Polestar se připojuje k přeplněnému trhu luxusních elektromobilů, kterému dosud dominovala americká Tesla. Ta nyní staví montážní závod v Šanghaji.

Regulační orgány v Evropě, Číně a na dalších trzích podporují rozvoj elektromobility pomocí dotací, prodejních kvót a dalšími nástroji.

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v loňském roce dosáhl světový prodej čistých elektromobilů a hybridů 2,1 milionu, což je přibližně 2,3 procenta celosvětového prodeje automobilů.

Analytici společnosti Bernstein nicméně upozorňují, že navzdory oficiálním tlakům na výrobce automobilů, aby elektromobily vyvíjeli, není jasné, kolik spotřebitelů by je opravdu chtělo. "Nadšení spotřebitelů pro elektromobily zůstává poměrně omezené," uvedli ve dnešní zprávě.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme