Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vůz Ferrari F1 Michaela Schumachera míří do aukce. Ve své době neměl přemožitele

Dominik Kovář
Diskuze (5)

Všechny závody, kterých se Michael Schumacher s monopostem Ferrari F300 s tímto šasi zúčastnil, vyhrál.

Monopost formule 1 je velmi drahá záležitost. Pokud se jedná o monopost Ferrari, je ještě dražší a pokud tento monopost vyhrál všechny závody, kterých se zúčastnil a pilotoval ho Michael Schumacher, je vám jasné, že to rozhodně nebude levná hračka. 

Není to sice oficiálně potvrzené, ale dle slov majitele se jedná historicky o nejúspěšnější formulové šasi historie italské stáje z Maranella. Ferrari F300 je monopost ze sezóny 1998, kdy německý pilot Michael Schumacher sváděl úpornou bitvu v boji o titul se svým legendárním protivníkem, Finem Mikou Häkkinenem ze stáje McLaren-Mercedes.

I když nakonec ani v jednom ze šampionátů Schumacher a Ferrari neuspěli, čímž se zároveň prodloužilo dlouhé čekání na mistrovský titul italské stáje, tu bylo šasi s číslem 187, které v roce 1998 zvládlo odjet čtyři velké ceny a všechny vyhrál právě Schumacher! 

Video se připravuje ...

Ferrari F300 bylo pro rok 1998 vyrobeno v devíti kusech. To s číslem 187 mělo premiéru pří GP Kanady, kde si Schumi připsal již druhé vítězství v ročníku. Následující závod ve Francii ovládl znovu “Rudý baron” s jeho Ferrari F300. 

Hattrick vítězství přišel v nadcházející GP Velké Británie na okruhu v Silverstone, kde zároveň došlo k jednomu z nejkontroverznějších triumfů v historii F1. Schumacher využil lišácky díry v pravidlech a svůj trest průjezdu a zastavení v boxech si odpykal v posledním kole závodu, kdy v boxech proťal cílovou čáru a stal se vítězem závodu. Po několika přezkoumání celé situace vítězství zůstalo v Maranellu.

Šasi s označením 187 si poté dalo několik závodů pauzu, aby nastala jeho derniéra na domácí půdě v Monze. Po velkolepé bitvě s úhlavním rivalem z McLarenu Mikou Häkkinenem se z vítězství radoval opět Michael Schumacher. Tím byla uzavřena závodní cesta monopostu Ferrari F300, který nikdy neprohrál. 

V roce 1999 si od týmu Ferrari tento monopost zakoupil současný majitel, který ho nyní nabízí přes aukční společnost RM Sotheby’s. Aukce bude probíhat mezi 18. a 20. srpnem. Jsme zvědaví, jakou finální cenu bude neporažené ferrari mít.

Dominik Kovář
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
27. 7. 2022 10:42
Re: Sice ne nejkrásnější, ale stále velmi pěkná formule.
Tento rok som nebol nikde na F1 ale na RB ringu to bolo vždy dobré a človek mal aj porovnanie súčasná F1 vs tie z minulosti. Ci už rozmerovo ale hlavne ten zvuk…..
27. 7. 2022 07:44
Re: Sice ne nejkrásnější, ale stále velmi pěkná formule.
Letošní F1 se mi líbí víc než generace od 2014, ta byla koukatelná až ke konci. Spíš mi vadí jejich velikost a váha. Naživo jsou to opravdu dostavníky a třeba na RBringu mě překvapilo jak se v polovině závodu do druhé zatáčky dokázaly vejít 4 formule. ;-)
Avatar - speedfred
26. 7. 2022 16:18
Re: Sice ne nejkrásnější, ale stále velmi pěkná formule.
Súhlas, F1 bývali aj ďaleko krajšie ako toto čo je na predaj.
F1 budem sledovať keby ju mali okapotovať celú aj keď vôbec nie som zástanca prehnanej bezpečnosti.
Avatar - Barry Lyndon
26. 7. 2022 15:59
Sice ne nejkrásnější, ale stále velmi pěkná formule.
Definitivně jsem přestal sledovat od svatozáře přilepení. :no: :D
26. 7. 2022 15:58
Kolik asi mohou Saudové
a další zaplatit?