Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW a Seat mají problém s bezpečnostními pásy: O co se jedná a kterých modelů se to týká?

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
Automobily Volkswagen a Seat doporučují, nepoužívat prostřední místo ve druhé řadě sedadel u malých modelů Polo a Ibiza současné generace a dále u SUV Seat Arona. A to až do vyřešení problému s bezpečnostním pásem.

O problému s bezpečnostními pásy na zadních sedadlech informoval finský magazín Tekniikan Maailma (Svět techniky). Ten zjistil velmi zajímavou skutečnost. A sice, že pokud sedí vzadu trojice bezpečnostním pásem připoutaných cestujících, může v případě nehody či jen při prudkém brzdění, dojít k nechtěnému a v podstatě samovolnému odpoutání vlevo, tedy za řidičem sedícího pasažéra.

Jak dokládá přiložená animace na webových stránkách uvedeného finského titulu, pohyb těla prostředního cestujícího vpřed vyvolá stranový pohyb upínacího zámku jeho bezpečnostního pásu. Ten následně zavadí o uvolňovací tlačítko zámku pásu vlevo sedícího upoutaného cestujícího, čímž dojde k uvolnění jeho bezpečnostního pásu ze zámku. Příčinou je mimo jiné nevhodné řešení polohy obou sousedních zámků bezpečnostních pásů, kdy ten prostředního pásu se nachází nad zámkem pásu krajního místa.

V souvislosti s tímto vydal Volkswagen a Seat informaci, aby uživatelé vozů Polo, Ibiza a Arona až do provedení úpravy, jež bude jistě předmětem svolávací akce, nevyužívali všech pět míst v uvedených modelech. Pokud vzadu sedí cestující pouze na dvou krajních místech, žádný problém s odjištěním bezpečnostního pásu nehrozí. Kdy budou majitelé již prodaných modelů svoláni k nápravě zatím Volkswagen, ani Seat nesdělil.

Tomáš Dusil
Diskuze (1)
13. 5. 2018 11:11
Nejen VW
Letos už kvůli pásům svolával Opel, Nissan, Jaguar, Mercedes.... ;-) [odkaz]