Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výběr mýtného na Slovensku loni stoupl na nový rekord

Jan Mička
Diskuze (16)
Výběr mýtného na Slovensku loni stoupl na nový rekord od spuštění systému v roce 2010.

Slovensko na začátku loňska rozšířilo zpoplatněnou síť silnic a zavedlo mýtné i za přejezd kamionů a autobusů přes města a obce. V platnost rovněž vstoupily nové sazby mýtného, které zvýhodňují ekologická vozidla na úkor starších automobilů.

V polovině března po protestech autodopravců slovenské ministerstvo dopravy od zpoplatnění přejezdu nákladních vozů a autobusů přes města a obce ale ustoupilo; odhadem šlo o 980 kilometrů silnic. Dopravci zaplatili za přejezd po zpoplatněných silnicích 183,39 milionu eur (5,1 miliardy korun), tedy o o 15 procent více než předloni.

Placení mýtného za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných úsecích silnic první třídy podléhají v zemi autobusy a nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny. Více než dvě pětiny z celkového mýtného na Slovensku loni uhradili zahraniční dopravci, a to zejména majitelé vozů z Polska, ČR a Maďarska.

Zhruba polovinu z loňského výnosu mýtného zaplatí Slovensko za provozování elektronického systému výběru mýta a za související služby. SkyToll uspěl v tendru na vybudování mýtné infrastruktury s nejdražší nabídkou poté, co ze soutěže byli vyloučeni ostatní zájemci.

SkyToll v prosinci oznámil, že se v Česku chce přihlásit do soutěže na výběr nového provozovatele mýtného systému. Na rozdíl od mikrovlnného systému, který v ČR nyní provozuje rakouský Kapsch, SkyToll využívá na Slovensku satelity a mobilní sítě.

Jan Mička
Diskuze (16)
28. 1. 2015 21:07
slovenské mýto - žádná hitparáda
Osobní zkušenost mám, že pokud je problém a zavoláte na jejich linku, nedokáží nic vyřešit. Pokud jim napíšete email dojde neurčitá odpověď. A ještě ta pokuta, když nefunguje palubní jednotka a řidič si toho bohužel nevšimne je 1660euro, to je řekl bych sprosťárna a nechutná zlodějina
Avatar - Guttalax
22. 1. 2015 18:58
Re: na co?
Tu z Ružomberku až po Liptovský Ján měli hotovou už za komoušů. Za tu dobu s ní hli asi jako Češi z Mohelnice na Hradec. :-!
Avatar - MichalSVK
22. 1. 2015 16:19
Re: Pochopitelně
profesionálny slang >:D ;-)
Avatar - Czerwik
22. 1. 2015 15:54
Re: Pochopitelně
"hopsaštráse" >:D >:D >:D :yes: :yes: :yes:
Avatar - 3_diamanty
22. 1. 2015 13:40
Re: Pochopitelně
v pohode.... ja som to zle napisal.... ale neskoro som si to vsimol.... ono to skutocne vyznieva tak ze som to myslel vazne .... mne to nevyslo ..... priznavam...

za najzaujimavejsi usek ciest v poslednej dobe u nas povazujem nielen z technickeho hladiska estakadu v povazskej bystrici.... :yes:

este k tym dianiciam : ja len dufam ze aspon tu severnu stranu cim skor prepoja dialnicami uz uplne .... lebo sa to taha uz roky ..