Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výbor Scanie se postavil proti nabídce Volkswagenu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Výbor členů správní rady výrobce vozů Scania doporučil akcionářům, aby odmítli nabídku automobilky Volkswagen na převzetí zbývajících akcií podniku. Nabídka většinového vlastníka Scanie je podle výboru příliš nízká a neodráží dlouhodobé vyhlídky podniku.

"Scania je ve svém odvětví světovým lídrem a výbor má velkou důvěru v podnikatelský plán firmy," řekla podle agentury Reuters předsedkyně výboru Asa Thunmanová.

Výbor zodpovědný za posouzení nabídky tvoří pouze ti členové správní rady, kteří nemají žádný vztah k Volkswagenu. Ten již ve Scanii vlastní kapitálový podíl 62,6 procenta a kontroluje 89,2 procenta akcií s hlasovacími právy.

Minulý měsíc Volkswagen za každou akcii Scanie, kterou dosud nevlastní, nabídl 200 švédských korun (618 Kč). Na stockholmské burze akcie v pondělí uzavřely s cenou 195,9 SEK. Nabídka podle agentury DPA ohodnocuje všechny akcie, které nejsou v rukou Volkswagenu, na 6,7 miliardy eur (zhruba 183,5 miliardy Kč).

Volkswagen je zároveň většinovým vlastníkem německého výrobce nákladních automobilů MAN. Snaží se vytvořit silnou skupinu vyrábějící nákladní auta, která by mohla lépe soupeřit s konkurenty Daimler a Volvo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)