Výměna oleje v automatické převodovce

Komerční prezentace

Většina moderních automobilů má dnes automatickou převodovku. Je to pohodlnější, protože jízda s automatem je výrazně plynulejší bez nutnosti šlapat na spojku a řadit. Majitelé automatů a bohužel ani automechanici ale neví, jak a kdy provést servis automatu nebo jeho opravu. Nejčastěji se s autem jezdí, až dokud převodovka nezačne škubat, cukat, kopat nebo vydávat zvuky. A to už někdy bývá pozdě.

Servis automatu se vyplatí dělat každých 60.000 km

Motoristé nevědí, že olej v automatické převodovce se přepaluje a opotřebovává podobným způsobem jako v motoru. Stejně tak se musí měnit olejový filtr automatické převodovky a případně provádět proplach převodovky. Neexistuje nic jako doživotní náplň.

Výměna oleje v automatu

Samotná výměna oleje v automatické převodovce je poměrně odborný úkon, který většina běžných mechaniků nesvede vůbec nebo s mnoha technickými chybami. Důležité je použít automatickou plničku s proplachem, kterou bohužel většina servisů nemá. Proto doporučujeme vyhledat takový autoservis, který se specializuje na automatické převodovky. Například autoservis Praha 3 Na Jarově se na převodovky specializuje už 13 let a zkušenosti vedoucího provozovny Ondřeje Janečka hovoří jasně: „Olej v převodovce doporučuji měnit nejpozději každých 60.000 km. Při časté jízdě po městě klidně i po 50 000km.“ Podle Ondřeje Janečka se setkávají velmi často se silně přejetými, spálenými a zapáchajícími oleji v převodovkách. Z praxe potvrzuje, že správně provedená výměna oleje převodovky s poctivým proplachem dokáže doslova divy. Mnoho převodovek už takto zachránil od generální opravy. Jeho firma Autoservis Garant má navíc další provozovnu v Průběžné ulici na Praze 10, kde jsou také plně vybaveni na servis převodovek.

Výměna oleje DSG převodovky

Ve většině koncernových vozů, tedy Škoda, VW, Audi a Seat se dnes používají moderní DSG automatické převodovky. I v nich je potřeba pravidelně měnit olej. Škodovka používá několik typů DSG převodovek s různými náplněmi. Pravidelný servis automatické převodovky je zde stejně důležitý jako u všech ostatních značek.

Cena výměny oleje v automatické převodovce

Cena servisu převodovky se liší podle značky auta, množství oleje a typu filtru. Většinou se dá takový servis provést od 5000 do 15.000 korun. Výjimečně i více, například moderní osmistupňové automaty od BMW nebo devítistupňové automaty od Mercedesu. Náročnější jsou také značky Land Rover, Jaguar, Porsche, Honda, Toyota, Volvo.

Kam na servis převodovky

Automatické převodovky jsou často zanedbávané, stejně tak diferenciály a mezinápravové rozvodovky. V rámci běžného servisu nebo garanční prohlídky je málokdo udržuje. Proto doporučujeme vyhledat specializovaný autoservis, kde se vaše auto pečlivě postarají. Například autoservis Praha, který má dvě plně vybavené provozovny, provádí servisy převodovek všech značek. Navíc provádí i běžný servis a ostatní doplňkové služby, jako například plnění klimatizace, servisní prohlídky, výměnu motorového oleje, zajištění STK, opravy motoru atd. Proveďte servis převodovky včas. Předejdete tak drahým opravám.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly