Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba aut letos poroste zhruba o desetinu, na předloňský rok nedosáhne

Diskuze (0)

Letošní výroba osobních aut by se měla proti loňsku zvýšit zhruba o deset až 15 procent. Úrovně roku 2019, na který neměla vliv epidemie koronaviru, však automobilky zřejmě letos nedosáhnou.

Vyplývá to z odhadů odborníků na autoprůmysl. Loni kvůli nákaze výroba osobních aut klesla o 19,2 procenta na 1,15 milionu vozů. Sdružení automobilového průmyslu na dnešní výroční tiskové konferenci zveřejní bližší informace o loňských ekonomických výsledcích a výkonnosti českého autoprůmyslu a o aktuální situaci.

Největší Škoda Auto ve svých českých závodech vyrobila v minulém roce 749.579 automobilů, tedy o 17,4 procenta méně než v roce 2019. Ke zmírnění dopadů přispělo zvýšení jejího tržního podílu na trzích EU, růst odbytu v Rusku a Turecku. V nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech klesla výroba o 22,9 procenta na 238.750 vozidel. Kolínské TPCA i kvůli přípravě rozšíření závodu klesla produkce o 21,7 procenta na 164.572 vozidel.

Letošní produkci ovlivňuje nedostatek některých dílů, hlavně čipů, ale i třeba surovin na výrobu plastových dílů. Situace by se mohla podle očekávání expertů zlepšit až na konci roku.

Diskuze (0)

Doporučujeme