Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba aut v Česku v lednu a únoru klesla o 17,6 procenta na 170.378 vozů

ČTK
Diskuze (7)

Výroba osobních aut v Česku v prvních dvou měsících roku klesla meziročně o 17,6 procenta na 170.378 vozů, což je nejméně od roku 2010. Důvodem je přetrvávající nedostatek některých dílů, zejména čipů.

Jen v únoru byl celkový meziroční pokles produkce ještě markantnější. Automobilky vyrobily 77.721 vozů, tedy téměř o čtvrtinu méně než v únoru 2021, kdy se ještě naplno neprojevila polovodičová krize. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Data ze začátku roku podle výkonného ředitele sdružení Zdeňka Petzla ještě nereflektují dopady ruské agrese na Ukrajině. Důvodem poklesu jsou pokračující výpadky na trhu s polovodiči či omezení výroby některých modelů ve Škodě Auto kvůli rozsáhlému požáru klíčového dodavatele, ale například i reorganizace výroby v kolínské Toyotě.

"Vzhledem k aktuální situaci, dalšímu výraznému narušení dodavatelských řetězců a kritickému nedostatku některých surovin a komponentů kvůli válce na Ukrajině bohužel musíme i v dalších měsících očekávat spíše stagnaci či pokles celkové výroby a prodlužování dodacích lhůt. To bude mít dopad především na dodavatelské firmy, a proto je nezbytné ve spolupráci s vládou diskutovat možná opatření. Jde zejména o uvedení kurzarbeitu nebo zajištění dlouhodobé bezpečnosti a predikovatelnosti dodávek energií a surovin, včetně cen,“ dodal Petzl.

Z trojice tuzemských automobilek rostla pouze Hyundai v Nošovicích, když meziročně zvýšila produkci o 24 procent na 46.101 aut. Podíl elektrických vozidel dosáhl 18 procent.

Škoda Auto vyrobila v českých závodech 110.171 automobilů, tedy o 21,6 procenta méně. Necelých šest procent produkce tvořila elektrická auta. V únoru pak automobilka musela kvůli požáru skladu dodavatele v Mladé Boleslavi omezit výrobu klíčového modelu Octavia. Především kvůli této události pak únorová produkce meziročně poklesla o 30,4 procenta na 47.819 vozidel.

Toyota v Kolíně vyrobila 14.106 vozidel, tedy o 51,4 procenta méně než za stejné období loni. Proti loňsku automobilka už dále nevyrábí modely automobilek Citroën a Peugeot a připravuje se na spuštění linky pro výrobu nového modelu Aygo X.

Výroba autobusů se zvýšila o šest procent na 741 vozidel. Iveco ve Vysokém Mýtě prvním dvěma měsícům loňského roku zvýšilo produkci o 8,5 procenta na 680 autobusů. Produkce SOR Libchavy meziročně klesla o třetinu na celkových 46 autobusů.

Produkce motocyklů v lednu a v únoru meziročně výrazně narostla. Jediný výrobce Jawa Moto vyrobil 456 motocyklů, což je meziroční nárůst o 173 procent.

ČTK
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
20. 3. 2022 08:32
EUkomsomolci a jejich výsledky
:-! :-!
18. 3. 2022 20:24
Re: Opakuji
a ZASE pro RUSKY LŽEŠ = si fakt ODPORNOST sama

TY si nevěděl ani rozdíl mezi ekonomikou a ekonomií = a teď dělá KONTINENTÁLNÍ celoEURropské makroekonomické závěry????

TÁHNI už DO PEKLA do RUSKA pro RUSKÁ prolhaná SVI...NĚ a vem sebou https://www.denik.cz/…na-20230226.html
Avatar - Jerry.Gunman
18. 3. 2022 20:05
Re: Opakuji
Covid a válka na Ukrajině, to dohromady představuje takovou ekonomickou zátěž, že nám to může zlomit vaz. A píšu-li nám, myslím tím celému "západu"

Čína vymýšlí nové a nové technologie, Indové hledají, jak s využitím těch již existujících industrializovat celej subkontinent - no a my, my vymýšlíne záchody pro třetí a další pohlaví a násilím przníme gramatiku, abychom "náhodou neurazili" chlapa, kterej se zrovna teď cítí jako ženská - a tak se jde vychcat mezi holky
XIX. a XX. století byly érou Evropy a Ameriky, XXI. století bude možná dobou Indie a Číny
18. 3. 2022 19:43
Re: Opakuji
TÁHNI DO PEKLA pro RUSKÝ DURAKu

jo po OBŘÍM DLUHU co (neinvestováním ale utrácením dokonce NA DLUH) vyrobilÓ ANO a ČÍNSKÉM viru a RUSKÉ válce první VÁLCE mezi státy v EUropě od Hitlera = DĚKUJEME RUSÁKU NIKDY NEZAPOMENEME = po všech těch radostech přichází PROPAD ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ

kdo je vinen = je známo

že 10% čechů jako Barik Jerry a TY dál AKTIVNĚ fandíte RUSKU = je taky známo
Avatar - MS-sport
18. 3. 2022 19:32
Re: Opakuji
Už je to stejně prohraný. Lidi v CZ ani netuší co je čeká.... :no: