Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobci supersportů mají výjimku! EU jim dá více času v boji s CO2

Dominik Kovář
Diskuze (58)

Poslední rozhodnutí Evropské Unie vůči maloobjemovým automobilkám prodávajícím supersporty je logickým řešením.

Bez jakékoliv výjimky mělo být povinností jednotlivých automobilek do roku 2029 snížit produkci emisí CO2 o 55 % vůči hodnotám CO2 z roku 1990. Tedy až doposud. Evropská Unie se rozhodla udělit výjimku automobilkám, které v Evropě prodají za rok méně než 10.000 vozů. Automobilky jako Ferrari, Lamborghini, Bugatti nebo McLaren se nyní o takové snížení emisí skleníkových plynů musí zasloužit do roku 2035, do něhož rovnou spadá také zákaz prodeje vozů se spalovacím motorem. 

O změnu se zasazovala zejména Itálie, což je vzhledem k počtu výrobců supersportů pocházejících z této země zcela logické. Mimo několik států, které proti těmto nařízením Evropské Unie hlasitě bojovaly, byla slyšet také European Small Volume Car Manufacturers Alliance (ESCA). Již z názvu vyplývá, že součástí ESCA jsou automobilky prodávající v malém objemu. ESCA zastupuje značky McLaren, Aston Martin, Pagani, Bugatti, Ineos, Rimac a Koenigsegg. 

Tato aliance tvrdí, že k výrobcům supersportů se z hlediska splňování emisí CO2 musí přistupovat naprosto jiným způsobem. Životní cyklus těchto vozů je delší, jsou méně využívána a automobilky vyrábějící tyto vozy zároveň disponují omezeným rozpočtem vůči velkým hráčům ve světě automobilového průmyslu, jako jsou třeba Volkswagen nebo Toyota.

Pro tyto automobilky se samozřejmě jedná o pozitivní zprávu. Valná většina z nich již neúnavně pracuje na elektrických modelech, některé již elektromobily nebo modely s hybridním pohonem mají. Velkou částí prodejního koláče jsou však stále vysoce výkonné supersporty se spalovacím motorem, které zákonitě hodnoty CO2 zvyšují. Záchranou před úplným přechodem na elektromobilitu můžou být syntetická paliva, o kterých se nyní v souvislosti zákazem prodeje spalovacích motorů v roce 2035 nahlas hovoří. 

Dominik Kovář
Diskuze (58)

Doporučujeme

11. 7. 2022 21:17
Re: Socialismus pro bohate graduje
ty vole, já se asi poseru. dokážeš pochopit, že já se dívám na Dakar na motorky a jednu takovou mám doma? a že kdyby mi za ni někdo dával Ferrari, tak bych si ho vzal obratem prodal a koupil další čtyři? kdyby mi tedy ještě zbývalo místo v garáži? dokážeš pochopit, že mě tohle vůbec nic neříká? červené Ferrari je pro mě vrchol nevkusu a kdybych se měl do něčeho pět centimetrů nad zemí soukat, asi by to bylo Lambo? než bych zjistil, že sedět jak páprda na sedačce a točit volantem mi dává asi desetinu toho, jako když letím po hlíně 140 na dakarském speciálu? protože to je opravdická dřina a makačka...
Avatar - Ji/Ri
11. 7. 2022 20:45
Re: Socialismus pro bohate graduje
Já to jako výhružku opravdu nebral. I když jsi sráč závistivý, tak tady by ses mohl pochlubit a tak bys byl vděčny za někoho, kdo by se zajímal. Já ti to fakt přeju, upřímně. Máš rád motorky, super, máš kousky, co zbožnuješ, super. Ale taky ti nebudu tlumit laufy nebo posílat na okruh, bo jinak jsi privilegovaný. Ono na cestu stačí skůtr, tak je přece tvou optikou špatně, jestli tam máš něco hlučnějšího nebo rychlého... přeju ti to ... určitě máš krásný dům a nádherné stroje, proto mi nejde do hlavy, že máš tu potřebu tlačit krev do očí a závidět. Nepotřebuju nic seznat. Pokud se stavím, tak doufám na dobré kafe a na pokec a srandu. Ne abys mi tam šponoval triko ;-)
11. 7. 2022 18:14
Re: Letka uličního výboru SSM
a ty jsi pitcha z haldy. nejbohatší chachar 730dé. na sedmu jsem naškrábal, ale na benzín už nedám.
11. 7. 2022 17:40
Re: Socialismus pro bohate graduje
to nebyla výhrůžka, to ses dosral zbytečně. to byl skutečně návrh abys mě navštívil doma a seznal, že se mýlíš ve svých odhadech.
Avatar - Ji/Ri
11. 7. 2022 14:58
Re: Socialismus pro bohate graduje
Nemáš lepší se věnovat své zapšklé závisti?