Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW: Baterie pro elektroauta jsou větší problém než zákaz spalovacích motorů

Diskuze (314)

Dohoda Evropské unie o postupném ukončování výroby vozů se spalovacím motorem v příštích 12 letech je problematická, ale ještě větším problémem bude výroba dostatečného množství baterií pro elektromobily, které mají vozy se spalovacím motorem nahradit. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl finanční ředitel německé automobilky Volkswagen Arno Antlitz.

Komentář zazněl poté, co se země EU dohodly na zákonech pro boj proti změně klimatu, včetně toho, který požaduje, aby nové automobily prodávané v unii od roku 2035 vypouštěly nulové emise oxidu uhličitého. To v praxi může znemožnit prodej automobilů se spalovacími motory.

Video se připravuje ...

"Je to náročný cíl. Myslíme si, že je splnitelný," řekl Antlitz. "Nejnáročnějším tématem není navyšování počtu závodů na výrobu aut. Nejnáročnějším tématem bude rozjezd dodavatelského řetězce baterií," doplnil.

Volkswagen uvedl, že k danému datu přestane v regionu prodávat automobily se spalovacím motorem. Některé automobilky, které jsou ve vývoji elektromobilů pozadu, ale mohou mít problémy s dodržením termínu.

Velké automobilky se snaží zajistit si dodávky baterií. Větší problém však může představovat nalezení dostatku surovin pro jejich výrobu. Pokud se nepodaří získat dostatečné dodávky lithia, niklu, manganu nebo kobaltu, může to zpomalit přechod k elektromobilům, zdražit tyto vozy a ohrozit ziskové marže automobilek.

Generální ředitel automobilky Stellantis Carlos Tavares minulý měsíc uvedl, že očekává, že automobilový průmysl zasáhne nedostatek baterií pro elektromobily v letech 2024 až 2025, protože ještě nebude dostatek nových závodů na výrobu baterií, ale výroba elektromobilů poroste. Dnes Tavares dodal, že rozhodnutí EU není pro Stellantis překvapením a není to pro automobilku ani dobrá, ani špatná zpráva. Stellantis nyní plánuje prodávat od roku 2030 v Evropě pouze elektromobily.

Diskuze (314)

Doporučujeme

Avatar - kuk
16. 7. 2022 11:52
Re: Jezdí sice mizerně, ale hoří parádně!
"Ačkoli zde podle všeho elektrické auto nebylo příčinou požáru..."
Té jak u blbečků furt dokola. Když ty elektra nechtěj hořet, tak je musí zápálit spalovací popelnice. :D
Avatar - kuk
16. 7. 2022 11:51
Re: Jezdí sice mizerně, ale hoří parádně!
Koukám, tobě už shořel mozek dávno ty špluńko. :D :D :D
Avatar - kuk
16. 7. 2022 11:46
...
......
4. 7. 2022 20:47
Re: Třeba EU komise zakáže výrobu baterek v EU
Už jsem ti to jednou psal.
Jestli máš finanční problémy a jsi nucen šířit ruskou propagandu nabízím nejen finanční pomoc.
Avatar - Barrichello
4. 7. 2022 18:28
Re: Jezdí sice mizerně, ale hoří parádně!
A kdyby tam ty kamiony stály 3 , měli na sobě 18 EV, tak shoří dalších 7 ulic okolo vid, jakej to bude megafajrák, to si nám zapoměl říct.

Kdežto kdyby na kamionech byly spalováky, shoří tak max ta špelunka, před kterou to stálo.

To sou takové nepatrné rozdíly.