Vyzkoušeli jsme 5 cestovních grilů. Který je nejlepší?

Komerční prezentace
Diskuze (0)

S grilem dostává cestování v karavanu ještě dobrodružnější rozměr. Nadlábnete se kdykoli a kdekoli. Na čerstvém vzduchu, bez přeplněných restaurací. Ze surovin, které si povezete nebo vám cestou cvrnknou do nosu. Otestovali jsme oblíbené přenosné grily a vybrali nejlepšího parťáka na toulky za hranice všedních dnů i každodenní kuchyně.   

Jak vypadá ideální gril na cesty

Pro výběr grilu na cestování jsme si stanovili 3 požadavky: Měl by být lehký a jednoduše přenositelný. Neradi bychom, aby nám hned první den dovolené seklo v zádech. Taky by měl mít velký rošt. Jsme cestovatelé gurmáni a nechceme jen opékat špekáčky. Rádi si pod širákem dopřejeme třeba burgery. A za třetí nám záleží na zdroji ohřevu. Dynamo s sebou nevozíme, takže chceme jednoduché ohřívání bez elektřiny. Proto jsme se rozhodli vybírat mezi grily na uhlí a plynovými.

Grilování na uhlí voní létem a pohodou 

Grily na dřevěné uhlí jsou klasikou. Pohled do žhavých uhlíků má své kouzlo, stejně jako chuť masa udělaného na „přírodním“ ohni. Navíc je tento typ ohřevu levnější než plyn. Nevýhodou ale je, že pytle uhlí zabírají dost místa a často špiní. Stejně jako popel, který je po grilování potřeba šetrně zlikvidovat. I přes to jsme dva grily na uhlí otestovali.

Gril na uhlí Gril na uhlí

Vyzkoušeli jsme Weber Smokey Joe a Weber Go Anywhere. Oba váží pouze 5 kg a jsou pohodlně přenosné. Vejdou se i do menšího auta. Splňují tedy náš první požadavek. Praktičností nás o něco víc nadchnul Go Anywhere. Nevýhodou je, že oba mají malé rošty (necelých 1100 cm2), na kterých jsme zvládli připravit sotva pár klobás nebo plátků krkovičky. Necháme si je tedy ke stanu na ryby nebo na menší piknik, ale po velkém cestovním grilu pátráme dál.

Grily na plyn bodují pohodlím a rychlostí

Plynové grily jsou oblíbené díky snadné obsluze, většímu výkonu a rychlému zahřívání (hodí se hlavně v chladném počasí). Jako zdroj stačí jednorázová kartuše. Obsahuje 200 až 500 g plynu a obvykle vydrží cca na 3 grilování. Větší grily se dají napojit na plynovou láhev. Ta je v karavanu stejně po ruce kvůli jiným spotřebičům.

Navíc mají plynové grily všestranné využití – kromě jídla třeba na ohřev vody. Zapalují se jedním tlačítkem a kolečkem lze jednoduše regulovat teplotu.

A to se nám líbí. U ohřevu tedy připisujeme plusový bod grilům na plyn. Stejně jako 90 % ostatních lidí*, kteří si vybírají cestovní gril. Vyzkoušeli jsme tedy tři favority: Weber Go Anywhere, Q 1200 a Traveler.

Plynový gril Plynový gril

Weber Go Anywhere je nejmenším a nejlevnějším cestovním grilem. Stejně jako jeho dvojník na uhlí se dá složit do velikosti kufříku a vejde se i do malého auta. Minusem je za nás opět malý rošt (42 × 26 cm) a pomalý ohřev.

Víc a rychleji rozpálit se umí Weber Q 1200. Navíc má větší grilovací plochu (43 × 32 cm). Snadno jsme na něm připravili klobásy, špízy i běžné kusy masa. K ohřevu stačí kartuše nebo plynová láhev. Ocenili jsme, že se dá postavit na stůl. Díky tomu ho kromě cestování využijeme třeba na balkoně. Váží ale 11 kg, takže už se trošku pronese. I přes to bychom o něm klidně uvažovali. Pak nás ale nadchnul Weber Traveler.

Dovolená s hambáčem? Našli jsme nejlepší gril na cesty

Traveler se výkonem podobá modelu Q 1200, má ale výrazně větší rošt (jednou tak velký jako Go Anywhere). Zvládli jsme na něm ugrilovat sýr, zeleninu a maso do burgerů. Vešly se i bulky na nahřátí. A na litinovém tálu jsme si připravovali královskou snídani – volská oka se slaninovými chipsy.

Dalším velkým bonusem je praktičnost grilu: Spodní konstrukce má kolečka a hydraulický vozík. Rozložení i složení nám bez námahy zabralo asi minutku.

Při grilování je Traveler pevný a stabilní. Rošt a plochu na odkládání jsme měli v ideální výšce. Ocenili jsme vychytávky jako zabudovaný teploměr, háčky na nářadí nebo vysouvací misku na odkapávající tuk. A příjemný bonus? Doma se nám na gril nepráší. Rozložili jsme ho na zahradě a grilujeme na něm skoro každý víkend. Za nás je tedy jasná volba číslo jedna.

Jste cestovatelští gurmáni jako my? Prohlédněte si gril Traveler pořádně a vezměte ho na příští dobrodružství s sebou. Ať vás nehoní mlsná a netrápí prázdná břicha.

* Data z prodejny a e-shopu topgrily.cz.

Foto: Topgrily a Weber

Komerční prezentace
Diskuze (0)

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly