Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyzkoušeli jsme parkovací asistenty velkých SUV. Kde je problém? (video)

Jan Mička
Diskuze (34)
Už zítra se proti sobě ve srovnávacím testu postaví Ford Edge a Kia Sorento. Jde o velká SUV, s nimiž může být občas problém zaparkovat. Nebo snad ne?

Video se připravuje ...

Automobily SUV se v posledních letech těší čím dál větší oblibě, vyznat se v nich však nemusí být úplně snadné. Některé se tímto označením honosí i navzdory tomu, že třeba vůbec nedisponují pohonem všech kol, a větší světlou výšku využívají hlavně ve městech, kde číhá spousta nástrah. Třeba vysoké patníky, nástupní ostrůvky a podobně. Ty největší modely na našem trhu však zvládají klidně i roli sedmimístného rodinného dostavníku, což ale může být při proplétání úzkými městskými uličkami nebo během parkování naopak na škodu. Vměstnat široké a dlouhé auto do malé škvíry zkrátka občas není snadné.

Pomoci by mohly automatické parkovací systémy (rychlost a směr jízdy vůz reguluje sám, řidič musí pouze řadit). V dnešní době je nabízí kdekdo, včetně Fordu Edge a Kie Sorento, o kterých již zítra povíme v pravidelném srovnávacím testu. Ford jej nabízí například v paketu Business za 54.900 Kč (pro linii Titanium), nebo 45.900 Kč (pro linii Sport), a kia jej má jako součást paketu Tech za 100.000 Kč (pro linii Exclusive), nebo 50.000 Kč (pro linii Premium). Který vůz zvládne parkovací manévr kolmo k patníku rychleji? Test jsme prováděli na parkovišti u nákupního centra a došli k celkem zajímavému závěru.

Kia Sorento nabízí možnost podélného i kolmého parkování (vybíráte si stisknutím jediného tlačítka na středovém tunelu). Pomalu se přibližuji k místu, kde chci zaparkovat, a po minutí volného prostoru systém hlásí, že je možné zahájit manévr. Sleduji instrukce na displeji palubního počítače, zároveň však musím stíhat kontrolovat výstup parkovací kamery na displeji infotaimentu, což je trochu nešikovné. Vůz zvládá parkování zhruba za 40 sekund, nestojí zcela přesně mezi čarami, na druhou stranu ale není odchylka tak velká, abych musel manévr opakovat.

Stejný manévr jsem hned poté provedl s Fordem Edge. K místu parkování přijíždím po stejné trajektorii jako kia, volný „flek“ systém zaregistroval bez problémů, a veškeré instrukce zobrazuje na displeji infotainmentu, kde běží také výstup parkovací kamery. Nenajíždí si tak ze široka jako korejský vůz, počet manévrů je ale zhruba stejný a podobně na tom byl také čas – od prvního zařazení zpátečky jsem naměřil 43 sekund. I zde bychom našli mírnou odchylku od vodorovných čar, v podstatě ale nešlo o nic zásadního.

Problém nicméně vidím jinde. Obě auta sice automaticky zaparkovala přiměřeně přesně, kvůli širokým karoseriím si ale mezi sebou nechala tak malý odstup, že by do jednoho šlo nastoupit pouze od řidiče a do druhého pouze od spolujezdce. Parkovací místa jsou pro ně zkrátka moc těsná - podle normy ČSN 73 6056 z března 2011 jsou navrhovány pro vozy o šířce 1750 milimetrů (bez vnějších zpětných zrcátek), přitom kia na šířku měří 1890 a ford dokonce 1928 milimetrů. Některá veřejná parkoviště a parkovací domy sice nabízejí pár širších míst pro rodiny s dětmi, ta jsou ale věčně plná, protože na nich může zaparkovat v podstatě kdokoliv.

Jan Mička
Diskuze (34)
2. 8. 2016 08:23
Re: a
Na šírku boxu je starodávna norma. A developeri sa jej s radosťou držia.
[odkaz]
1. 8. 2016 09:46
Re: Proč?
to je jako u automatické převodovky, automatických stěračů apod. Někdo chce používat vše manuálně, někdo rád využije moderní techniky...
1. 8. 2016 09:43
uvítal bych rozsáhlejší test aut s parkovacím asistentem
alespoň 5-6 modelů a vyzkoušet to v různých situacích - podélné/příčné stání, různě velké mezery
Avatar - Ronault.
29. 7. 2016 19:49
Re: Takže si to shrňme:
No to sice máš pravdu, ale jen částečně, ten rozdíl třídy je prostě znát, především odhlučněním. Taky jsem váhal mezi B a C segmentem a přiznávám, že sice jezdím hodně dálnice, ale rozdíl v komfortu je docela velký, především když se třeba Ceed prodává i pod 300t
Avatar - rohYpnol
29. 7. 2016 17:08
Re: Proč?
asi jsem stále ze staré školy a myslím si, že by řidič měl ovládat to, s čím jezdí. A jestliže mám parkassist a budu ho používat u auta od nova, tak auto ani do ruky nedostanu...