Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

W Motors Fenyr: Multikulturní supersport se znovu představí v Goodwoodu

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
První zmínka o novém supersportu Fenyr mladé automobilky W Motors se objevila již před třemi lety. Nyní je Fenyr zralý pro malosériovou výrobu a může tak udělat šťastnějším ty, kteří na to mají. Kdo se na jeho vzniku podílel a kolik jich vznikne?

Původně libanonská automobilka, zabývající se výrobou těch nejrychlejších automobilů o sobě dala poprvé vědět modelem Lykan HyperSport. Jeho výroba probíhala v letech 2013 až 2016. V roce 2015 představil výrobce W Motors druhý, o něco méně extrémní počin Fenyr. Po třech letech se představí jeho produkční verze, a sice na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu. Firma W Motors je vůbec zajímavá. Krátce po představení Lykanu se přestěhovala do Dubaje, aby měla co nejblíže ke svým nejčastějším zákazníkům.

Ačkoliv Fenyr, stejně jako starší Lykan HyperSport, jehož údajně vzniklo pouhých sedm kusů, vypadají jako kreace bláznivého designéra, jejich technická úroveň je velmi dobrá. Na konstrukci vozu se totiž podílela celá řada zvučných firem a jmen, které mají v daném oboru značné zkušenosti. Ono vyrobit skvělý supersport nejde jen tak s někým. Na Lykanu se tak podílela hlavně chorvatská společnost Rimac, tvarový návrh vzešel z pera Anthonyho Jannarelly

Za konstrukcí vozu Fenyr, využívající ve velké míře kompozity, stojí italská odnož známé skupiny Magna Steyr. Právě kompozitní materiály mají hlavní podíl na relativně příznivé hmotnosti vozu 1350 kg. Druhou známou participující firmou je RUF, slavný německý úpravce vozů Porsche. Ten stojí za pohonnou jednotkou, ležatým šestiválcem o objemu 3,8 litru a výkonu 789 koní (580 kW). Motor pochází z vozu RUF CTR3 Clubsport 3.8. Původně se u Fenyru uvažovalo o čtyřlitrovém agregátu.

Jestliže se vozů Lykan HyperSport vyrobilo pouhých sedm kusů, u Fenyru počítá výrobce z Dubaje s výrobou 25 aut v ceně přibližně 1,5 milionu amerických dolarů za kus. Tedy přibližně 33 milionů korun.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)