Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Wartburg 311 Camping je vzácný skoroobytňák z NDR. Tento kus je na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Věděli jste, že Wartburg 311 existuje také ve verzi Camping, která kombinuje praktičnost kombíku s možností v autě snadno přespat?

Tohle specifické provedení se vyrábělo v letech 1956 až 1965 a je současně poměrně vzácné. Podle dostupných informací vzniklo jen 8362 exemplářů. V Československu tato verze dokonce ani nebyla k dispozici.

Přídomek Camping pak poměrně výstižně naznačuje, co tato zajímavá varianta nabízí. Jedná se zjednodušeně řečeno o praktický kombík poskytující navíc možnost v něm snadno přespat. Jde tedy skutečně o jakési "kempovací auto", možná dokonce jen "pojízdný stan", nikoli klasický obytný vůz.

Současně se však 311/5 Camping provedením karoserie liší od běžného Kombi. Zadní partie jsou jiné, na první pohled zaujmou výrazným prosklením. Původně dokonce Camping nabízel částečně plátěnou stahovací střechu - později však o ni přišel.

Další specialitu představují sedadla umožňující přeměnu interiéru na spací prostor pro dvě osoby. Vyžaduje to práci nejen se zadní lavicí, ale také s opěradly předních sedaček. Údajně jde však o jednoduchý úkon.

Jestli se vám Camping líbí, pak vás musíme upozornit, že na nějaký hezký kousek k mání jen tak nenarazíte. A když už, bude stát dost peněz, jako třeba exemplář z roku 1961, který je aktuálně na prodej v Německu. Vůz údajně po důkladně renovaci pohání litrový dvoutaktní tříválec o výkonu 33 kW spojený se čtyřstupňovou manuální převodovkou.

A ta cena? Prodejce žádá 43.999 eur, což je v přepočtu asi 1,1 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme