Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Western Star oslavuje významný milník ve své historii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Severoamerický výrobce těžkých nákladních automobilů Western Star má na svém kontě 200.000 vozidel vyrobených od svého založení ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století.

Značka Western Star od svého založení v roce 1967 dodala svým zákazníkům rovných 200.000 vozidel. Prvních 100.000 bylo vyrobeno a prodáno v průběhu 39 let a od roku 2006 do současnosti vzniklo druhých 100.000 vozidel.

Jubilejním vozidlem se stal Western Star 4700 SB s nástavbou pro likvidaci odpadních vod. Toto vozidlo s bílou kabinou bylo v první polovině března roku 2020 v závodě v Portlandu slavnostně předáno do služeb společnosti Joe Johnson Equipment.  

Historie značky Western Star se začala psát v polovině šedesátých let dvacátého století, i když její původní mateřský podnik White Motor Company byl založen již v roce 1900. Právě tato společnost totiž spustila výrobu specificky upravených těžkých nákladních vozidel pod značkou White Western Star v roce 1967 ve výrobním závodě umístěném ve městě Kelowna v kanadské provincii Britská Kolumbie.

Vedení nové divize White Western Star pak sídlilo spolu s vedením celého koncernu, jehož součástí byla řada tradičních severoamerických značek v Clevelandu v Ohiu. Mladé značce se dařilo a stoupající poptávka po jejích těžkých nákladních vozidlech, určených především pro svoz dřeva, těžební průmysl a stavebnictví stála za rozšiřováním výrobního závodu.

Mateřskému koncernu White Motor Company se však již tolik nedařilo a během sedmdesátých let ztrácel své pozice na severoamerickém trhu. Firma se sice snažila o reorganizaci a v polovině sedmdesátých letech bylo rozhodnuto o prodeji pětice důležitých divizí, ale ani tento krok firmu nezachránil. White Motor Company skončila v insolvenci a na počátku osmdesátých let ji získala tehdejší společnost Volvo AB.

Změny majitelů i vedení společnosti White Motor Company stojí za osamostatněním značky Western Star. Ta totiž nezamířila pod křídla Volvo AB, ale spolu s jejím výrobním podnikem ji v roce 1981 získaly firmy Bow Valley Resource Services a Nova, sídlící v kanadském Calgary.

V rukou svých kanadských majitelů zůstala značka Western Star i její výrobní podnik do konce osmdesátých let a v roce 1990 ji koupil australský podnikatel Terrence „Terry“ Peabody, který investoval do jejího dalšího rozvoje.

Značce Western Star a jejím nákladním vozidlům se v devadesátých letech na severoamerickém i australském trhu dařilo, ale i přesto nebo právě proto došlo v roce 2000 k další změně majitele a získal ji tehdejší koncern DaimlerChrysler AG. Po jeho rozpadu zůstal Western Star v rukou německé společnosti Daimler AG a ta jej začlenila do své divize Daimler Trucks North America LLC, jejíž součástí je dodnes.

Zdroj: Daimler AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme